Obyčejný chlápek, možná trochu blázen, který si každé ráno stoupne doprostřed vlakového vagonu a předčítá ze stránek namátkou vybraných knih. Co se na první pohled může zdát bláznovstvím, skrývá hluboký příběh.

ctenar-z-vlaku-v-6.27Guylain Vignolles žije sám, má pouhé dva přátele a nezáviděníhodnou práci, kterou z duše nenávidí. Živí se totiž ničením údajně nepotřebných a nechtěných knih. Jméno stroje, jenž všechny příběhy žvýká na beztvarou papírovou hmotu, nedokáže Guylain ani vyslovit. Nechce mu totiž definitivně zaprodat svou duši. Aby si alespoň trochu napravil svědomí, zachraňuje stránky, které stroj náhodou nepohltí a cestou do práce z nich čte svým spolucestujícícím v ranním vlaku v 6.27.

Novela Čtenář z vlaku v 6.27 francouzského spisovatele Jeana-Paula Didierlaurenta krátce po svém vydání získala prestižní literární cenu a je třeba uznat, že právem. Jemný a křehký příběh o muži, jenž nechce zabíjet cizí příběhy, ale naopak vytvářet svůj vlastní, zaujme všechny milovníky knih a čtení.

Zasáhne do Guylainova osudu láska? Zkrotí pekelný stroj, aby zachránil více příběhů? A kdo konečně zachrání jeho? Nechte se pozvat na překvapivou cestu vlakem, při níž lze nalézt dávno ztracené a objevit nikdy nehledané poklady. Vydejte se s hrdiny na cestu, která navždy změní nejen jejich životy.

ČTENÁŘ Z VLAKU V 6.27, Jean-Paul Didierlaurent
Vydalo nakladatelství Euromedia Group – Knižní klub, v roce 2015
www.bux.cz

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: