Pokud toužíte po pořádné komediální taškařici, plné zmatků a lží, pak je Ray Cooney ten pravý autor pro vás. Zkušený divadelní matador komedií není v Česku neznámý a jeho hry se s úspěchem uvádějí všude možně. Včetně Divadla Lucie Bílé. Hra je vlastně volným pokračováním představení 1+1=3, ale pro pochopení děje předchozí hru znát netřeba.

Taxikář John Brown už přes 18 let úspěšně tají svůj dvojí život. Zatímco ve Wimbledonu žije se svou ženou Mary a dcerou Vicki, na druhém konci Londýna má pro změnu ženu Barbaru se synem Gavinem. Jeho věrný kamarád Stanley mu pomáhá celou habaďůru provozovat. Komplikace nastávají v okamžiku, kdy se Johnovy děti náhodou na internetu zkontaktují a v úžasu z toho, že jsou všichni Brownovi, se chtějí setkat a seznámit. A John tomu musí za každou cenu zabránit, ale protože nemůže být na dvou místech najednou, musí zapojit Stanleyho. Ten ale lži a machinace nezvládá tak snadno…

Václav Vydra tu exceluje v roli, která mu sedí – hlava rodiny v maléru, zběsilé vymýšlení výmluv. Divák má dojem, že už ho v téhle roli musel vidět někdy předtím, je to ale spíš podobným typem postavy (jakou obvykle hraje třeba v Kalichu).

Martin Zahálka v roli pomaleji chápajícího Stanleyho nasadí zmatený, až tupý výraz, jehož obměny mu pak vystačí celý zbytek hry. Je totiž dokonalou obětí Johnyho lží, na jeho triko se snesou ty nejneuvěřitelnější nesmysly, které jen dokáží udržet ty dvě rodiny od sebe. Na Fidlovačce v takových rolích obvykle hrával Václav Svoboda, jehož podobně zmatený výraz také vyvolával salvy smíchu (v jiných Cooneyho komediích…).

Zuzana Slavíková jako rázná manželka Mary správně bouchala dveřmi, Vlasta Žehrová zas báječně přehrávala vegetariánského diblíka. Obě herečky vyvolávaly u diváků oprávněnou otázku, proč vlastně jejich postavy opečovávají takového idiota, ale na to odpoví pouze divadelní nadsázka.

Nesmíte čekat žádného Oscara Wildea, ale když hledáte praštěnou komedii, u které nemusíte vůbec přemýšlet, pak je Na poslední chvíli sázka na jistotu…

Originál: Caught In The Net
Režie Martin Hruška
Překlad Břetislav Hodek
Délka představení
cca 130 minut s přestávkou
Premiéra 27.7.2020
Osoby a obsazení:
John Brown Václav Vydra
Stanley Gardner Josef Carda / Martin Zahálka
Gavin Brown Daniel Kadlec / Miroslav Sabadin
Vicki Brownová Karolína Vágnerová / Barbora Vágnerová
Barbara Brownová Vlasta Žehrová / Kamila Špráchalová
Mary Brownová Jana Boušková / Zuzana Slavíková
Strejda Alfons Miloslav Mejzlík / Martin Hruška


Foto: Monika Navrátilová za zkoušky a Renata Štefková

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: