Betlémy v nejrůznějších podobách představí výstava „Betlémy pro radost“, která se koná od 29. listopadu do 10. ledna 2018 v pražském Paláci YMCA v ulici Na Poříčí 12.

Unikátní betlémy

Skleněný betlém z výstavy Betlémy pro radost
Skleněný betlém. Foto: Palác YMCA

Betlémy pro radost jsou vyrobeny z cínu, keramiky, ze skla, háčkované, dokonce i ručně šité nebo papírové. Najdete mezi nimi také betlémy z prvorepublikové reklamy na kávu, ale také s Ježíškem v podobě červeně svítící diody.

Na výstavě jsme vedle sběratelsky cenných betlémů shromáždili zejména ty betlémy, které vznikly z radosti – jako výraz tvůrčího ducha jejich autorů. Ti je vytvořili pro potěšení svoje i ostatních, aby jimi šířili radostnou zvěst o narození Božího děťátka,“ uvádí ředitelka Paláce YMCA Petra Otřísalová.

Kromě domácí lidové tvořivosti návštěvníci uvidí také vzácný poválečný dřevěný polychromovaný betlém z Nové Paky, který na výstavu zapůjčilo Sdružení českých betlémářů. Mezi unikáty patří i něžný háčkovaný betlém nebo skautský betlém.

Betlémy ze zahraničí

Díla pocházejí nejen od nás, ale i ze zahraničí. Ze zahraničí dorazil třeba oblékaný keramický betlém z Itálie, papírový rozkládací z Velké Británie a další díla pocházející třeba z Ameriky nebo z Indonésie.

Přes 50 exponátů

Keramický betlém z výstavy Betlémy pro radost
Keramický betlém. Foto: Palác YMCA

Nápad uspořádat výstavu „radostných betlémů“ právě v pražském Paláci YMCA nevznikl náhodou. „Křesťanské základy i dobře strávený volný čas, prodchnutý duchem radosti, pospolitosti a humoru, jsou principy vlastní i samotné organizaci YMCA, která se už od svého založení až do dnešních dnů stará právě o volnočasové aktivity dětí a mladých lidí,“ dodává Otřísalová.

Na výstavě je možno vidět přes padesát vystavených exponátů.

Jedinečné nápady

Petra Otřísalová upozorňuje třeba na betlémy Jiřího Jaromíra Kubáta: Betlém s bleskojistkou, betlém ze stavebnice Merkur, Betlém nezaměstnané montážní dělnice Tesly Orava či Betlém s elektronkami. Ten vytvořil jejich autor technikou asambláže ze starého elektromateriálu. Práce J. J. Kubáta, původně soustružníka v Motorletu a nyní pracovníka Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR, jsou zastoupeny mimo jiné ve sbírce významného českého umělce Jiřího Koláře. Jedno jeho dílo vlastní i zakladatelka Muzea Kampa Meda Mládková.

Výstava betlémů je instalována v přízemí Paláce YMCA a otevřena bude pro veřejnost každý den od 29. listopadu do 10. ledna 2018 v době od 8 do 20 hodin. Vstup je zdarma.

Zdroj: TZ Paláce YMCA

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: