Když se život po čtyřicítce rozpadne, není důvod vše vzdávat, říká další úspěšný román Alexandry Potter s názvem Zpovědi trosky po čtyřicítce.

Je načase zamilovat se do svého života, říká novinka Alexandry Potter, kterou nedávno vydalo nakladatelství Práh.

Jaké je to, když si ve čtyřiceti myslíte, jak skvělý máte život – partnera, práci – a najednou o vše přijdete? Život Nell Stevensové ovládne pořádná nejistota, když skončí Nell nejen její vysněná kavárna, ale i její vztah, krátce před svatbou. Vrací se tak z Kalifornie zpátky do Londýna, znovu na počáteční značky.

Doma je ale vše jinak. Nell zjišťuje, že její kamarádky jsou vdané, mají děti a nové známé, kteří se možná nechtějí stát jejími přáteli, i když se tváří jinak. Na sociálních sítích kamarádky ukazují svůj vzorový život, od kterého je Nell na hony vzdálená. Je nucena si pronajmout pokoj v domě podivínského a trochu diktátorského Edwarda, a navíc se starat o jeho psa.
Nemá peníze, a tak za vysvobození považuje psaní nekrologů. Možná o to více, že díky práci získává velmi cennou kamarádku. Sice vůbec není v jejím věku, vdově Cricket je vlastně už přes osmdesát, tedy jednou tolik. Mezi oběma ženami vzniká nečekané přátelství, cenné o to více, že život ani jedné neprobíhá podle plánu. Nell se ale nevzdává a s pořádnou dávkou sebeironie se dere nahoru.

Knihu si možná nejlépe užijí ženy po třicítce, které budou mít pro Nell pochopení. A také fanoušci Bridget Jones. Titulu prospívá vtipná forma, protože při tomto čtení se vážně pobavíte. Některé ženy mohou brát navíc její příběh jako inspiraci, jak se vyrovnat se životem, který neprobíhá podle našich představ.

Nakladatel: Práh, 2020, orig. název: Confessions of a Forty-Something F**k Up, 2020; 368 str.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: