Francouzský ilustrátor a karikaturista Sempé se v Čechách proslavil především ilustracemi k legendárnímu Malému Mikuláši, málo známé ale je, že maluje dodnes a různé věci.

Dětská nevinnost a bezprostřednost a klukovský svět lumpáren mu však zůstal blízký, a vrací se k němu i v tomto krátkém roztomilém příběhu s názvem Marcelín Pivoňka.

V něm nešťastný Marcelín, kterému se ostatní děti smějí, že se pořád červená, konečně potká kamaráda. René je totiž taky outsider, pořád a nečekaně kýchá. Zrodí se klukovské přátelství, jaké známe z Mikulášových patálií, ale rozhodně pevnější.

Malí caparti a jejich dětský svět se mnohdy doslova ztrácejí na obřích stránkách formátu A4, malinké postavičky i celostránkové malby vás ale vezmou za srdce. Obrázky často ani nepotřebují mnoho textu, občasné typicky komiksové bubliny doplňuje jediná vypravěčova věta pod obrázkem.

Laskavý příběh o nezdolném přátelství Sempé namaloval již v roce 1969, v Čechách byl ale představen teprve letos v květnu, při příležitosti velké autorovy výstavy v pražské galerii vily Pellé. Hřejivé vyprávění o malých dětech zasáhne hlavně velké čtenáře…

Originál: Marcellin Caillou, 1969
Překlad: Tereza Horváthová
Vydal: Baobab, 2018

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: