Martin Stručovský je autorem detektivní série s bývalým policistou, Matějem Mlynářem. Jeho čtvrtý román opět zve do Jindřichova Hradce a svou komplikovanou postavu, Matěje, posílá zjišťovat, kdo zabil jeho otce.

Osudy Matěje Mlynáře už baví od roku 2018, kdy vyšel první díl (Bez duše, Motto) s tímto bývalým policistou, který přes den pracuje jako knihkupec, ale v noci jen tak bokem jako soukromé očko pomáhá lidem s problémy.

Život Matěje je, velmi jednoduše řečeno, komplikovaný. Tátu nikdy nepoznal, byl zavražděn. Zabita byla i jeho dcera, o které dlouho nevěděl. Tento bývalý alkoholik nyní vychovává spolu s policistkou Pavlou Královou syna. Pavla pracuje u policie jako kriminalistka a ve všech knihách je druhou hlavní postavou.

Matěj se svou matkou vede knihkupectví. Vše vypadá, že jeho život konečně dostává řád, když Matěje jednoho dne požádá o pomoc bývalý kriminálník. Matěj ale Lea Kostku odmítne. Nemá zájem už své blízké vystavovat nebezpečí. Tentokrát Pavla svého partnera podpoří v pomoci Leovi. Ale už je pozdě. Bývalého kriminálníka někdo v parku zastřelí. Matěj v sobě cítí odpovědnost a pocit, že by měl vypátrat vraha.

Leo chtěl pomoci své sestře a synovci, který měl potíže, na něž nestačil. Ale ani on si nevede o moc lépe. Z balistiky vyjde najevo, že Leo byl zastřelen stejnou zbraní, kterou byl zabit Matějův otec o spoustu let dříve.

Nový případ Matěje přiměje oprášit policejní zkušenosti a nabytou znalost podsvětí. Případ je těžký nejen z profesionálního hlediska. Přibývají mrtví, ale také se možná dočká odpovědi na otázky: jaký byl jeho táta a proč vlastně musel umřít.

Hříchy otců mají několik dějových linií, které nabízejí různá rozuzlení v odlišnou dobu. Kdo sleduje autora na Facebooku ví, že mu tato kniha dala pořádně zabrat. V případě této knihy je navíc poměrně důležité znát předchozí díly, protože si pak čtenář lépe pospojuje různé dějové linie a postavy. Začínat sérii čtením této knihy tak není úplně šťastné.

Matěj se stále jako civilista účastní policejního vyšetřování, což v reálu není možné, ale „policejní konzultant“ v detektivce, proč ne. Právě toto prolnutí se hodí, když je potřeba, aby mohl využít metod nevhodných u policie. Proto se také občas dostane do pořádné potyčky a sklízí rány.

I tato čtvrtá kniha je stejně výborná jako ty předchozí. Někdy možná čtenář získá pocit, že něco skončí příliš rychle, ale vše má svůj důvod. Matěj Mlynář je sympatická a lidská postava. Umí rány přijímat i rozdávat. Jeho srdce ovšem bije přesně tam, kde má.

Martin Stručovský se nesnaží plánovitě šokovat nečekanými zvraty. Síla jeho příběhu je v postupném získávání důkazů a vyšetřování. Celá série je poměrně drsná, obzvlášť na takové místo, jakým je z pohledu obyčejného turisty nádherný a romantický Jindřichův Hradec. Hříchy otců jsou velmi emotivní a titul si zaslouží pozornost, i když právě neholdujete temným příběhům.

Ze všech titulů série je znát, že autor, Martin František Stručovský, má ke svému rodnému místu velmi vřelý vztah, i když z něj dělá pomalu mafiánské město. Za zmínku stojí i to, že druhý titul ze série, nazvaný Zavátá sněhem obdržel Martin Stručovský čestné uznání od poroty Ceny Jiřího Marka.

Po informaci, že si autor od série dává pauzu, to vypadá, že Martin Stručovský se přece jen pustil do dalšího pokračování. Skvělá zpráva!

Vydalo: nakladatelství Motto ve společnosti Albatros Media a. s. (2022), 272 stran

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: