Anotace knihy Byt v Paříži (Motto, 2019) tak trochu svádí k pocitu, že se bude jednat o romantický žánr. Ale to je zásadní omyl. V téhle knize jde o mnohem víc.

Policistka Madeline touží po klidu v Paříži, aby mohla odpočívat. Najme si garzonku v Centru. Jenže stejnou garzonku pronajmou i nevrlému americkému spisovateli Gaspardovi, který potřebuje klid na psaní. Z velkého problému se nakonec vyvine zajímavý příběh. Oba totiž spojí tajemný život slavného malíře Seana Lorenze, který v bytě žil a před rokem zemřel. Podobně tajemný je i osud Seanova syna Juliana. Po malíři měly zůstat tři velmi cenné obrazy, které je potřeba najít. Ačkoliv to zní nezáživně, celé hledání je cokoliv jen ne nezáživné. Oba nové nájemce bytu život umělce fascinuje a zcela pohlcuje a rozhodnou se obrazy najít. Tahle cesta oběma radikálně změní život.

Po slibném rozjezdu prudké zbrždění

První část knihy vyvolala trochu rozpaky, protože vzbuzovala úvahy: opravdu se jedná o nejprodávanějšího francouzského autora současnosti? Proč? Po slibném rozjezdu totiž poměrně zeširoka dozvídáme o záhadném malíři, což může řadu čtenářů odradit. Ale tady se vyplatí trpělivost. Zhruba od druhé třetiny celý příběh dostává mnohem větší náboj a jistotu, že tenhle autor své pověstí dostál. Obzvlášť závěrečná třetina je plná energie a emocí. A o úplném závěru ani nemluvě.

Syrová a drsná Paříž

Rozhodně se nejedná o žádné opěvování Paříže, jak by se dalo očekávat. Setkání s Paříží je pro spisovatele Gasparda syrová a drsná realita v nelehké době.

S Madeline se čtenáři mohli setkat už v dřívější knize autora s názvem Volání anděla. Madeline právě prožívá velmi osobní okamžiky a potřebuje veškerou sílu. Setkání s Gaspardem, člověkem, kterého ovládá alkohol, je pro ni značně vyčerpávající.

Silně emocionální story

Psychologický příběh s detektivní zápletkou je příjemným překvapením a patrně zaujme i ty, kteří hledají spíše pohodové čtení, jako tomu bylo v mém případě. Kniha je totiž velmi pohlcující a autor vás nutí hltat další a další stránky. A vůbec nevadí, že jich je téměř 400. Guillaume Musso si zaháčkoval dalšího pravidelného čtenáře. Mise splněna. Autorova nová kniha Dívka z Brooklynu vychází opět v nakladatelství Motto koncem července.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: