Hudební divadlo v Karlíně patří již více než sto let ke stálicím pražské divadelní scény. Od svého vzniku v roce 1881 prošlo mnohými změnami, překonalo řadu strázní a úskoků, aby se po rozsáhlé rekonstrukci opět zařadilo mezi obletované pražské kulturní stánky. Nyní, k výročí deseti let od poslední rekonstrukce vychází kniha Hudební divadlo Karlín.

hudebni-divadlo-karlinHudební divadlo Karlín vzniklo v roce 1881 jako varieté, aby jím vydrželo až do roku 1945. Pak se postupně proměnilo v operní, operetní a v neposlední řadě muzikálovou scénu. Stejnojmenná kniha, vydaná nakladatelstvím Brána, mapuje spletitou a bohatou historii Karlínského divadla od časů varieté až po současnost, od prvních představení, přes velké a nesmrtelné hity až k současným muzikálovým peckám, které zde hrají.

Výpravná publikace seznamuje čtenáře s produkcí za uplynulých sedmdesát sezon, klade zvláštní důraz na legendární inscenace. Věnuje také pozornost největším hereckým i jiným uměleckým hvězdám, které Hudebním divadlem v Karlíně prošly, například Janu Werichovi, Oldřichu Novému, Laďce Kozderkové, Vlastu Burianovi či z posledních let Lucii Bílé. Jednu kapitolu věnoval autor Pavel Bár zničujícím povodním z roku 2002 a následné kompletní rekonstrukci do dnešní podoby. Poslední kapitola patří karlínské současnosti, tedy muzikálovým trhákům, na něž se stojí dlouhé fronty po celém světě a u nás je tomu nejinak.

Pavel Bár je dramaturgem a znalcem zábavněhudebního divadla u nás i ve světě, je tedy autorem více než povolaným. S dějinami karlínského divadla seznamuje čtenáře čtivou formou, publikace rozhodně potěší odborníky, ale i laiky, kteří by rádi poznali historii jedné z velkých pražských divadelních scén. Kniha obsahuje množství doprovodného materiálu, včetně raritních historických fotografií a přetisků divadelních programů. Na závěr publikace je uveden kompletní přehled repertoáru z let 1945 – 2016.

Když se řekne Hudební divadlo Karlín, většině diváků vytane na mysli Hello Dolly se skvostnou Laďkou Kozderkovou či Řek Zorba s Radoslavem Brzobohatým v hlavní roli. Dlouholetá divadelní stálice však nabízela a nabízí mnohem víc a krásná publikace vás o tom rozhodně přesvědčí.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: