jsem-single-a-pomstim-sePříjemně veselý, tak trochu mstivě romantický příběh o novinářce Suzie, která si velmi nešťastně vybírá partnery, zavítal na české knižní pulty koncem září.

Když opět dostane nepříjemné kopačky, začne si šestatřicetiletá hrdinka myslet, že na lásku ve svém věku nemá právo. Jednoho dne toho ale začne mít milá Suzie dost. Přestane být opouštěnou chudinkou a rozhodne se všem svým „ex-kreténům”, jak jim říká, pořádně pomstít. Možná by k tomu ale vůbec nedošlo, nebýt Suziina kolegy a kamaráda Drewa, který ochotně sleduje všechny její milostné problémy. Tráví spolu poměrně dost času, přestože on má před svatbou. I tak se snaží Suzie s jejím pomstychtivým nápadem vypomoci. Začínají v něm ale narůstat pochybnosti o tom, jestli jeho snoubenka je ta pravá. Šestnáctiletá známost je sice již roky prověřená, ale že by přece jen něco chybělo?

Sympatická Suzie, která druhým ve svém sloupku radí, jak na lásku, nepatrně připomíná Bridget Jones. Ať už věkem nebo přesvědčením, že muži jsou, slušně řečeno, prevíti. Tahle bláznivá žena dokáže své ještě bláznivější nápady dotáhnout až do konce. A dokonce se v podobném duchu rozhodne radit druhým ženám. Sarkastickou, pohotovou a životnou Suzie nejspíš nebudete mít problém si oblíbit.

Kouzelný romantický příběh se bude hodit tehdy, když si budete potřebovat příjemně odpočinout s nenáročnou literaturou. Nehraje si na žádnou „velkou” literaturu a přitom pobaví. Nejspíš si dopřejete pořádné dávky smíchu a věřím, že pohodového času stráveného s touto knihou nebudete litovat. Alespoň v mém případě humor splnil účel a i v den, kdy je škaredé a upršené počasí, mám díky titulu Jsem single a pomstím se, bezvadnou náladu.

Mohlo by se zdát, že kniha nebude vhodná pro ty, kterým se v lásce nedaří. Titul ale vůbec, hlavně díky suchému žertování, nepůsobí depresivně. Spíše je ale pro nezadané jakousi nadějí, že i v pozdějším věku lze najít lásku.

Britská autorka Tracy Bloomová u nás už v polovině minulého roku bodovala s předchozí knihou Žádný sex, je úterý a i nová kniha dokáže bravurně naladit na zábavně romantickou náladu. Její styl nepostrádá vtip a hlavně je uvěřitelný a velmi čtivý. Příběh se sice dá tak trochu předvídat, ale alespoň z mé strany se žádné zklamání ani nuda nekonala.
Myslím, že je kniha určená hlavně ženám, ale třeba díky svému způsobu vtipu zaujme i opačné pohlaví.
Tato kniha je zkrátka něco jako příjemný večírek, kterého nebudete litovat.

Vydala Mladá fronta, 2014, originál: Single woman seeks revenge; překlad Lucie Šavlíková

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: