Básníka Jiřího Žáčka snad není třeba nijak dlouze představovat. Téměř každý okamžitě vypálí, že je to ten pán, co napsal Aprílovou školu, co si rád hraje se slovy a vymýšlí veselé knížky pro děti i dospělé. Jiří Žáček v letošním roce oslaví významné životní jubileum a k této příležitosti se rozhodl napsat knížku sonetů.

Sonety-jiri-zacekSonety jsou považovány za milostné písně, oslavující krásu žen, lásku a život. Jiří Žáček však své sonety pojal trochu jinak, prostě jako Jiří Žáček. V knížce, vyvedené navíc v krásném dárkově-kapesním formátu, najdete bezmála stovku rozverných, milých básní, opěvujících však všechny možné krásy života kolem nás. Dovedete si představit například sonet k poctě ryzců naložených v octě či poctě hlásky Ř? Žáček píše o nich, ale i o mnohém dalším.

V jednom ze sonetů se pošetile omlouvá, že je Čech. Kdyby však Čechem nebyl, sotva by si čtenář mohl pomlaskávat blahem nad jeho básnickým uměním, laskavým humorem a dokonalou hrou se slovy. Slovní hříčky, podivuhodné obraty i jednoduchá krása sonetového rýmu, to vše dělá ze Žáčkovy sbírky sonetů čtení, k němuž se rozhodně budete vracet.

Sonety vycházejí v nakladatelství Šulc-Švarc jako malý dárek k Žáčkovu životnímu jubileu. Oblíbený autor totiž v letošním roce oslaví krásné sedmdesátiny. Možná se podivíte, proč se právě Jiří Žáček pustil do sonetů. Odpovědí může být krásná autorova definice toho, čím je pro něj samotného sonet: „Pro mě je sonet barevným tričkem s veselým, něžným, praštěným a třeba i neuctivým nápisem. Plandavým tričkem, ve kterém se cítím volně a přirozeně.“

Věřte, že až otevřete knížku Sonety, budete se cítit přesně tak. Jako v okamžiku, kdy přijdete unavení z práce a obléknete si své oblíbené domácí plandavé tričko. Sonety Jiřího Žáčka vás obejmou svou krásou a hravostí jako bezpečná náruč a už nikdy se vám nebude chtít ji opustit.

sonety-jiri-zacek-ukazkaA na závěr jeden sonet na ochutnávku:

VYKUTÁLENÝ SONET

Až budu
umět
napsat
sonet,

přijmou mě
v klubu
mari-
onet.

Řeknou mi:
Poslyš
maňásku,
budeš psát
ódy
na lásku!

SONETY, Jiří Žáček
Vydalo nakladatelství Šulc-Švarc, v roce 2015
www.sulc-svarc.cz

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: