Dva lidé, kteří se osobně neznají. Dva osudy, jež se náhodou protnuly. Příběh, na jehož začátku stála chyba. Divadelní hra Dobrý proti severáku je nejnovějším hitem souboru 3D company.

Foto: Petr Florián

Emmi se snaží zrušit předplatné otravného magazínu. Jenže se splete v e-mailové adrese a na zprávu jí odpoví záhadný pan Leo. Emmi se omluví a komunikace utichne, aby se znovu rozhořela před Vánocemi, kdy se jí Leova adresa připlete do hromadného přání. Tímto nevinným omylem „na druhou“ se počíná rozsáhlý a jiskřivý vztah dvou lidí, kteří se nikdy nesetkali, a přesto si brzy nejsou vůbec cizí.

Ze skvělé a velmi úspěšné knihy Dobrý proti severáku, rakouského spisovatele Daniela Glattauera, vznikla divadelní hra, kterou si pro zinscenování vybral režisér Martin Vokoun a soubor 3D company. Text na pomezí scénického čtení a rozhlasové hry dostal nakonec podobu příjemného a živoucího komorního dramatu, v němž je ukryt celý život. Dva byty, dvě prostředí, dva úkryty, z jejichž bezpečí si Emmi a Leo svěřují vzájemně své životy a zahrnují se přízní. Setkají se ti dva, nebo jejich vztah, který snad dávno přerostl v lásku, zůstane jen pouhou korespondenční zábavou? Rozuzlení samozřejmě neprozradím já, ale aktéři inscenace Dobrý proti severáku.

Fotograf: Petr Florián

V rozpustilou, přesto však distingovanou a cílevědomou Emmi se proměnila Anna Fixová. Uhlazeným Leem, který ale umí v pravou chvíli rozvázat, se stal Daniel Bambas. Své úlohy si oba cele užívají, je na nich přímo vidět vzájemné souznění a blízkost. Celou hru si říkáte, jak moc by se k sobě hodili, ale být Leem, možná byste praštili chvílemi něžně vlezlou Emmi klávesnicí po hlavě.

Inscenace je výjimečná tím, že hrdinové spolu ve skutečnosti nemluví, ani se nevidí, přesto na jevišti kooperují a soužijí. Pronášené repliky jsou vlastně řádky vzájemných e-mailových zpráv, které poletují mezi jejich byty. Zatímco si tedy svěřují intimnosti a životní tajemství, divák je sleduje při pití čaje, loupání pomeranče či čistění zubů. Jednoduše u zcela přirozených činností, které všichni u emailování běžně provozujeme. Oba herci si rovněž čas od času přímo nabourají prostor, ale nikdy se skutečně nedotknou. To, že to přeci ani nejde, když jsou každý ve svém bytě, si divák s trochou nevole uvědomí a dál hltá zprávu za zprávou.

Jednoduchá scéna, spolu se zadní videoprojekcí, na níž se zrcadlí vzájemná komunikace, hezky rámují děj a přitom ani v nejmenším neruší hluboké city, do nichž se Emmi a Leo postupně noří. Dobrý proti severáku pobaví, překvapí nečekaným závěrem a potěší, mimo jiné i krásnou doprovodnou hudbou z dílny Zdeňka Dočekala.

Dobrý proti severáku v Žižkovském divadle Járy Cimrmana je zkrátka dost dobrý proti severáku!

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: