Letos uplynulo již celých 330 let od narození slavného německého hudebního skladatele Georga Friedricha Händela. Při této příležitosti vydalo nakladatelství Vyšehrad velmi povedenou a kvalitně zpracovanou biografii, jednoduše nazvanou Georg Friedrich Händel.

georg-friedrich-handelHändel zůstává bezesporu jedním z největších géniů hudebních dějin, přesto zůstávalo mnoho fascinujících aspektů jeho tvorby zastřeno celými generacemi nekritického obdivu nebo mylných interpretací. Životopisná kniha Georg Friedrich Händel autora Christophera Hogwooda čtenáře přivádí zpět k původnímu Händelovi, díky propojení dobových dokumentů všeho druhu. Najdou v ní citace z korespondence, a to jak Händelovy, tak jeho příznivců, dobové kritiky a oslavné básně, spolu s životopisnými postřehy i uvážlivým hodnocením Händelovy skladatelské práce.

G. F. Händel se narodil v Německu, ale velkou část života prožil v Anglii. Autor předkládá jeho životní příběh všemi opěvovaného mistra chronologicky, bez zbytečných chvalozpěvů, velmi civilně a s potřebným nadhledem. Výsledkem je ucelený i zábavný portrét Händela jako člověka. Kniha se stane nejen vyčerpávajícím popisem skladatelovy kariéry, ale především také jistě vítaným zdrojem informací o historických událostech první poloviny 18. století, zejména v Anglii.

Přínosem je rovněž poslední kapitola knihy, sledující vývoj händelovské legendy od skladatelovy smrti do současnosti. Autorův nový doslov, v němž uvádí nejnovější výsledky bádání a přináší přehled současných inscenací Händelových oper, vznikl speciálně pro české vydání.

Knihu doplňuje obsáhlá chronologická tabulka, sestavená händelovským badatelem Anthonym Hicksem, která zaznamenává nejdůležitější události ve skladatelově životě a hudební kariéře. Čtenáři si mohou udělat ucelený obrázek o velkém skladateli i díky rozsáhlé obrazové příloze, čítající téměř 100 ilustrací.

Než se ponoříte mezi stránky a noty Händelova života, rozhodně doporučuji pustit si ke čtení některou z jeho skladeb, třeba vybrané oratorium.

GEORG FRIEDRICH HÄNDEL, Christopher Hogwood

vydalo nakl. Vyšehrad, v roce 2015
www.ivysehrad.cz

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: