Nádvoří Sovových mlýnů neboli Musea Kampa se tuto sezonu rozzářilo novou premiérou očekávané hry k výročí Marty Kubišové. Nejde však o životopisný muzikál, jako tomu bylo v případě hry o Medě Mládkové. „Marta“ je recitál, tedy pásmo písní pospojovaných útržky ze zpěvaččina života, citacemi, situacemi. Přesto se tím „pouhým pásmem“ necítíte nějak ochuzeni, naopak, domů odcházíte mnohem bohatší.

Hana Holišová jako Marta Kubišová. Foto: Eva Neužilová

Znamenitá Hana Holišová se zhostila hlavní role. Už v televizi dokázala, jaký je chameleon, ale tady byla její proměna úžasná. Hluboký hlas Marty je sice specifický, ale málem byste nepoznali rozdíl.

Šestice herců doplňovala Hanu v roli kapely a mnoha dalších vedlejších postav (ať už Havlových na Hrádečku, nebo třeba kolegů z Rokoka). Václav Kopta za klávesami, Petr Stach překvapil se saxofonem (a svou zdařilou interpretací Waldemara Matušky) Vojtěch Havelka s kytarou zas zahrál Zlatého slavíka Karla Gotta. Nesměla chybět ani Helenka Vondráčková (Zuzana Stavná) – ačkoli její postava tu sloužila spíš jako komická figurka, a kdo ji má rád, asi se mohl kapku urazit. Velké nadšení vzbudil Denis Šafařík, který jako by byl novou inkarnací Vaška Neckáře. Byl roztomile dokonalý. Celá první půlka byla skvělá, vtipná, hudební, všichni se usmívali a podupávali si do rytmu. A pak přišla přestávka a zlom.

Foto z generální zkoušky: Petr Kadlec

Druhá polovina představení popisuje krušnou dobu, kdy komunistický režim Martě Kubišové zabránil vystupovat. To už nebylo tak rozjuchané divadlo jako předtím. A ze sympatických chlapíků a slečen v kapele se v mžiku stali donašeči, estébáci a kované soudružky. Málokoho v hledišti museli tvůrci nějak dlouho přesvědčovat, že Marta je obdivuhodná žena. Jen jsme si to tu na nádvoří trošku připomněli.

Minimalistická scéna pod velkým stromem, tři paruky a hromada hudebních nástrojů. Pojízdné schody a propusť do vodního kanálu. Připočítejte k tomu spoustu dřiny a talentu a dostanete nezapomenutelné představení, které byste klidně dali ještě jednou (kdyby nekončilo málem až druhý den a nemuseli kvůli lístkům prodat ledvinu).

Místo konání: Letní scéna Musea Kampa
Délka představení: 2 hodiny 45 minut

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: