Oblíbená Betty MacDonaldová nenapsala pouze známé Vejce a já. I její další knihy jsou silně autobiografické a z první z nich čerpá divadelní hra, kterou na svou letní scénu už po třetí sezonu láká Divadlo Ungelt.

Foto: archiv Divadla Ungelt

Betty tu zastihujeme po odchodu z drůbeží farmy zpátky u rodiny, u své maminky a sester, zvlášť akční a podnikavé Mary. Právě její přesvědčení, že „kdokoli může dělat cokoli“ žene rodinu dál, ať se děje, co chce. A že se opravdu děje, protože roku 1933 vrcholila hospodářská krize a byla nouze o zaměstnání. Nezlomná Mary ale v ničem neviděla problém a dokázala svým sestrám dohodit sekretářské práce v nejrůznějších a nejšílenějších podnicích.

Ačkoli největším tahákem je Tereza Kostková v roli Betty a Jitka Smutná coby její maminka, pozornost na sebe svým šarmem strhává Máša Málková jako sebevědomá Mary. Čtveřici žen doplňuje Eva Josefíková coby sestra Dede. Mužské role si mezi sebe rozdělili Jiří Hána a Jaromír Nosek, tudíž zvládají být jak všelijací šéfové a zaměstnavatelé, tak i nápadníci, právníci a policajti, co po čím dál obskurnějších šéfech jdou…

Čím se krize prohlubuje, tím těžší je najít si normální práci a pokrýt dluhy. Divákům, rozesmátým z první půlky představení, po přestávce lehce zamrzne úsměv na rtech. Ale Bettyiny knížky, stejně jako tato hra, měly i přes těžkosti vždy optimistický nádech a víru v to, že spolu se dá vše zvládnout. Že když máš milující (byť bláznivou) rodinu, tak překonáš i bídu s nouzí.

Takové motto se dá nakonec vztáhnout na jakoukoli krizi, i tu letošní. Tak vyrazte pod širou oblohu divadelní scény na Pohořelci a nechte se přesvědčit, že rodina je základ všeho, a s humorem jde všechno líp…

Letní scéna Divadla Ungelt
Autor: Betty MacDonaldová / Věra Mašková
Překlad: Eva Marxová
Režie: Peter Gábor
Dramaturgie: Věra Mašková
Scéna: Michal Syrový
Kostýmy: Alena Schäferová

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: