Od 9. do 15. listopadu znovu proběhne Czech Design Week a na návštěvníky čeká pět desítek designérů, tři významné budovy, design přímo v ulicích Prahy. Prodejní přehlídka českého designu opět ukáže to nejzajímavější z nezávislé scény včetně sólové výstavy předního českého výtvarníka Pasty Onera, partnera Czech Design Weeku.

Jan Falta kolekce Kosmos
Jan Falta kolekce Kosmos

Centrem prvního ročníku prodejní přehlídky Czech Design Week bude Dům U Minuty na Staroměstském náměstí, kde bude vystavovat a zároveň i prodávat pět desítek českých designérů – jednotlivců, studentů, škol, nezávislých studií a také několik tradičních českých výrobců, kteří jsou s tuzemským designem pevně spjati. Součástí programu jsou i samostatné instalace v ulicích města, jako například na Piazzetě Národního divadla, které se stalo partnerem přehlídky, popřípadě Staroměstské náměstí, Václavské náměstí a další lokality.

Kromě Domu U Minuty mají návštěvníci možnost podívat se do dalších historicky významných budov v centru města. Například je možné se těšit na speciální expozici Design Live!  v Pachtově Paláci v ulici Karolíny Světlé či zrekonstruované Galerii Mánes. Tam proběhne dlouho chystaná sólová výstava výtvarníka Pasty Onera, jejímž partnerem je právě Czech Design Week,“ sdělil jeden ze zakladatelů a ředitel přehlídky Lukáš Pipek.

Hlavní cena z dílny Petra Novagua

Franco Arazzi kožená kabelka Altalena
Franco Arazzi kožená kabelka Altalena

Přehlídka českého designu je výběrová. Postarali se o to kurátoři projektu, ředitelka veletrhů Art Prague a Prague Photo Iva Nesvadbová, výtvarník Pasta Oner a také přední český designér Petr Novague. Ten také navrhne cenu Kia Czech Design Week Award pro nejlepší vystavující.

Jednou z iniciativ je rovněž spolupráce se zahraničními akcemi obdobného charakteru. „Letošním zahraničním partnerem je například Lima Design Week,  který začíná ve stejný den. Chystáme proto vzájemné propojení, sdílení zážitků na sociálních sítích a podobně. Do dalších let by mělo jít o výměnu vystavujících mezi vybranými zahraničními design weeky,“ doplnil k tomu Pipek.

Podpora českým designérům

Talentovaný návrhář Vladimír Staněk pracuje jako hlavní návrhář Pietro Filipi, na přehlídce se ukáže se svou značkou Stinak, která je známá i v zahraničí. Automobilka Kia (hlavní partner akce) jej podpořila, aby pro Czech Design Week navrhl a vyrobil speciální edici batůžků.

Podobnou podporu a byznysové propojení plánujeme i do dalších let například skrze prezentace umístěné v ulicích města. Profitovat by z toho měli právě jednotliví nezávislí designéři, tak aby se postupně celá scéna pozvedla,“ uzavřel Pipek.

Další informace o přehlídce naleznete na http://czechdesignweek.cz.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: