Jak moc bizarní může být muzikál o popelářích? Hodně. Ti, co čekali třeskutou srandu od začátku do konce, budou mírně zmateni výslednou formou, jakou nakonec nabídlo smíchovské Švandovo divadlo hrou pod názvem Popeláři – funky muzikál.

Popelari - M. Hruçka, T. Pavelka, P. DØrgel
M. Hruška, T. Pavelka, P. Děrgel. Foto: archiv Švandova divadla

Už od prvních minut je jasné, že hlavní slovo tu bude mít nadsázka až groteskní – chvíli potrvá, než si zvyknete, že všechno a všichni jsou tak trochu střelení. Parta popelářů, ke kterým nastupuje mladý nováček, je sbírkou exotů a magorů, jež své životní osudy vypráví za doprovodu původních melodií Romana Holého z kapely J.A.R. A že se toho kolem popelnic děje hodně divného. Jen těm historkám nesmíte moc věřit. Tudíž když vám pak v druhé půlce budou servírovat srdcervoucí důvody toho, proč jsou ti magoři tak divní, že vlastně každej popelář skrývá tragédii a do toho pláčou tklivé housle, je třeba brát to s rezervou. Jako ostatně celý muzikál. Kde taky jinde najdete místo company složené ze sličných baletek sbor krys a bab s odpadkama?

Popelari - R. Derzsi, A. Burçov , Z. Onufr kov , K. Cibulkov 
R. Derzsi, A. Buršová, Z. Onufráková, K. Cibulková. Foto: archiv Švandova divadla

Představení Popeláři je pro lidi s otevřenou myslí, Pražáky, co skousnou ledacos, a hlavně není pro jemnocitné dámičky, omdlívající při vulgarismech (protože tady by prakticky celou hru strávili v mdlobách). I když musím připustit, že to kupodivu mělo jakousi zakutanou dějovou linku, výsledný efekt je totální zmatení diváků v hledišti.

Představení se nakonec podařilo vyvolat otázky, ačkoli asi ne takové, jaké zamýšleli. Namísto obligátního „Kdo jsme a Odkud přicházíme“ se diváci při odchodu sami sebe ptají „Co to sakra bylo???“

Hrají: Klára Cibulková, Miroslav Hruška, Robert Jašków, Tomáš Pavelka, Patrik Děrgel: Tomáš Červinek, Andrea Buršová, Zuzana Onufráková / Marta Dancingerová, Réka Derzsi, Blanka Popková, Adam Vacula, Filip Marhoul

Režie: Dodo Gombár
Dramaturgie: Lucie Kolouchová, Libor Vodička
Hudba: Roman Holý

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: