krkonošské pohádkyŽe folkloristka, spisovatelka a dramatička Marie Kubátová vystudovala farmacii a působila v řadě lékáren jako magistra, není příliš známé.

To, co člověka při vyslovení jejího jména napadne, jsou právě Krkonošské pohádky a Anče s Kubou.
Báječná vypravěčka a sběratelka krkonošských pověstí zemřela 6. června ve věku 90 let ve Vrchlabí.

Málokomu unikl večerníček Krkonošské pohádky podle námětu Marie Kubátové se zlým Trautenberkem v podání Ilji Prachaře. A František Peterka snad již navždy zůstane spravedlivým Krakonošem.

Zděděný talent a nadšení

Lásku ke psaní i k farmacii získala autorka nejspíš od své matky, lékárnice, folkloristky a spisovatelky Amálie Kutinové. Její humorná série knih o dvou sestrách s názvem Gabra a Málinka baví už několikátou generaci. Štítné nad Vláří u slovenských hranic bylo rodištěm Amálie a právě v této oblasti se oblíbená série odehrává. Více o autorce si můžete přečíst na stránkách www.gabramalinka.stitna.cz. V posledních letech celou šestidílnou sérii vydalo nakladatelství Kamélie.

Ale zpátky k Marii Kubátové. Určitě si řada příštích generací ráda přečte autorčina lidová vyprávění v krajovém nářečí, ve kterých s humornou nadsázkou líčí lidovou mentalitu. Její texty jsou vlídné, zábavné a plné osobitých postav. V lékárnické trilogii (Lékárna U tří koček, Třikrát denně kapku rosy, Recept na štěstí) se vrací ke svému povolání, kterému se věnovala až do odchodu do důchodu (1979) .
Arcidědkové Marie KubátováStejně jako matka, se Marie Kubátová věnovala folkloristice, třeba i úspěšným divadelním kusem Jak přišla basa do nebe. Nejen námět slavného večerníčku patří mezi tvorbu pro děti. Ať už to jsou třeba sbírky pohádek o vodnících, pošťácích, muzikantech nebo třeba zpracování zahraničních známých nebo neznámých pohádek. Za knihu Čarování s pohádkou získala Marie Kubátová 1. místo za nejlepší dětskou knihu roku udělenou knihovníky v celostátní soutěži SUK 1997. Ve své próze řešila i méně optimistická témata jako vyrovnání se se životními zlomy (Jak překročit Rubikon), odchodem do důchodu. Arcibáby aneb Živote, já nechci, abys byl vošklivej! je dalším úspěšným a vlídným titulem, na který navázali neméně jazykově osobití Arcidědkové.

V roce 2011 obdržela autorka Cenu ředitele Správy KRNAPu za přispění k rozvoji Krkonoš a povědomí o horách.

Pohádková stezka

Pokud rádi cestujete, nenechte si ujít Pohádkovou stezku Malou Úpou aneb Putování Malou Úpou za Krkonošskými pohádkami Marie Kubátové. Nejen děti si zaslouží pohádková vyprávění. Tři trasy mají délku 3,5 km, 5 km a 7 km a výchozím bodem jsou Pomezní boudy.
Čeká na vás deset pohádkových zastavení:

O sklínkaři a řepné panence
Jak se čert naučil smolit sudy
O kráse jara a čepci Vápeníku
Kde se vzalo v horách vodníkovo řemeslo
Jak se do Krkonoš vloudila bída
Jak se Krakonoš skamarádil s lidmi
Jak se čertík stal peciválkem
O homolkách, hořčáku a sojčím pírku
Jak se šijí stromečkům šaty
Proč jsou chaloupky v horách jako malované.

Pokud si prolistujete oficiální stránky této stezky, uvidíte, že za příjemnou procházku tenhle pohádkový výlet určitě stojí.

Odkazy: více o autorce na www.slovnikceskeliteratury.cz

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: