Saturejka zahradní (latinsky satureja hortensis) symbolizuje neohroženost a velkou duševní sílu. Většinou ji používáme do jídel jako koření, ale rostlina má i vliv na zdraví.

Velmi aromatická rostlina pocházející z východního Středomoří voní už na dálku. Lidově se jí také říká satorie, čubra (šubra), číbr nebo třeba i satorka.

Podobná této rostlině je i saturejka horská (Satureja montana), která ale není tak silná. Hluchavkovitá bylinka se dá bez problémů používat stejně jako její příbuzná. Pro využití se odstřihává celá nadzemní nať, a pak se sdrhnou lístky. Chutí a vůní může saturejka připomínat tymián.

Saturejka krásně voní a dokáže obohatit jídlo. Foto: Styl života

Saturejka pro zdraví

Saturejka především velmi prospívá trávení. Proto je skvělá k těžkým masům a nadýmavým potravinám.

Kromě toho se v lidovém léčitelství využívá při průjmech (akutních i chronických), ale i při gastritidě (zánět žaludku). V rostlině vynikají třísloviny, flavonoidy a steroly, ale také éterické oleje. Konkrétně tymol má protizánětlivé a antimikrobiální účinky.

Proto má saturejka svíravý a antiseptický účinek. Rostlina se ale také připravuje při zánětech v krku, díky kyselině rozmarýnové působí vodné výluhy antivirově.

Některé zdroje také uvádí, že saturejka podporuje vzrušení u žen i mužů.

Saturejka v kuchyni

Saturejky se používají třeba ve směsi koření čubrica. Jedná se o směs, kterou využívá balkánská kuchyně, především pro přípravu mletých i dalších mas, ale také třeba zapečené zeleniny. Využívá se v této podobě i v pomazánkách, polévkách a luštěninových pokrmech. V čubrice vyniká především saturejka, dále směs obsahuje pálivé papričky, mouku z opražené kukuřice, semena pískavice.

Ve Francii je zase rostlinka součástí oblíbeného provensálského koření, s rozmarýnem, bazalkou, tymiánem, případně s oreganem, majoránkou, estragonem a právě se saturejkou.

Výborná je saturejka i na brambory, zeleninu (hlavně kapustu a zelí), k uzeninám. Saturejka se také připravuje ve formě saturejkového oleje nebo octa. Protože je tato bylinka velmi aromatická, je ji potřeba využívat opatrně. Navíc není tolik potřeba solit.

Další využití saturejky

Saturejka má velmi široké využití.

  • Kromě kuchyně a vlivu na zdraví se po vhození do ohně využívá jako dezinfekční prostředek s příjemnou vůní, provoní domácnost i bez ohně.
  • Saturejka odpuzuje mšice, pomůže ale třeba také od bolesti (a antisepticky) při poštípání hmyzem.
  • Odhánět by rostlina měla i moly a další nepříjemný hmyz.

Pěstování saturejky

Saturejka se množí řízky, můžete ji i nechat vysemenit. Není náročná na pěstování. Vyhovuje jí slunečné místo, případně polostín. Jen pozor na přelití, se zalíváním velmi opatrně. Pěstovat ji můžete doma, ale také na skalce. Prospívá jí zastřihávání. Ze saturejky zahradní se využívají čerstvé, ale také sušené lístky, sebrané před květem. Saturejku horskou můžeme sklízet kdykoliv, když neprší. Saturejka zahradní je jednoletka a saturejka horská je víceletá.

Zdroj:
Léčivé rostliny, Ottovo nakladatelství 2010
Léčivé rostliny na zahradu, Euromedia v edici Esence, 2018

Share Button

Čtěte také: