Jablečný ocet je přírodním produktem, který si snadno můžete vyrobit doma. Nejen, že je poměrně významně prospěšný pro lidský organismus, ale také poslouží pro zpestření jídelníčku.

jablecny-ocet-jablka
Foto: pixabay.com

Pokud nevíte, jak byste ještě mohli využít jablka, zkuste si vyrobit jablečný ocet. Jedná se o produkt bohatý na vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), provitamín beta karoten, vitamín C, minerály draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo a sodík. Nechybí niacin, kyselina panthotenová, kyselina listová, jablečný pektin nebo kyselina maleinová.

Posílení organismu

Jablečný ocet má velmi pestré využití – nejen vnitřní, ale i vnější. Jeho konzumací posílíte organismus, pomáhá při nachlazení a chřipce. Při bolesti v krku můžete zkusit smíchat 1/4 hrnku jablečného octa s 1/4 hrnku teplé vody. Tímto roztokem kloktejte zhruba každou hodinu.
Jablečný ocet je prospěšný vliv na trávení, podporu imunity a také odstraňování toxinů z těla. Na upravení zažívání můžete vyzkoušet lžíci jablečného octa se lžičkou medu, vše zalité 300 ml vlažné vody. Konzumací tohoto octa budete díky provitaminu beta karoten mít pevnou a mladistvou pokožku.

Velké množství draslíku je nutné pro správnou činnost srdce a cév. Jablečný ocet podporuje srážlivost krve. Nevhodný je pro pacienty s poruchou srážlivosti krve. Jablečný pektin se stará o snižování hladiny cholesterolu a kyselina jablečná zase působí proti houbovým a bakteriálním infekcím.

Známé jsou účinky jablečného octa při hubnutí. Zkombinujete 2 lžičky medu, zalijte je 2 lžícemi octa a dolijte skleničku vodou. Pije se ráno nalačno.

Péče o pleť

Jestliže máte akné, případně jizvičky po akné nebo pigmentové skvrny, naneste jablečný ocet přímo na příslušné místo.
Pokud chcete mít lesklé vlasy, používá se pravidelně po umytí šamponem, zcela nakonec: přelijte vlasy roztokem v hrníčku vody, kam přidáte půl lžíce jablečného octa.
Ke konci dne si můžete dopřát koupel pro nohy, ulevíte jim.

Využití v domácnosti

Ocet také báječně funguje jako čisticí prostředek. Nejenže skvěle odstraní mastnotu, ale rozpouští i vodní kámen a zbaví ledničku bakterií a pachů.

Vyrobte si jablečný ocet

Jablečný ocet se připraví zkvašením. Kilo jablek umyjte a celé množství nastrouhejte, pokud možno na plastovém struhadle, aby se neničily cenné látky. Vše dejte do skleněné nádoby a zalijte vodou, která bude nastrouhanou vrstvu přesahovat o pár centimetrů. Zavíčkujte a týden nechte v teple. Dvakrát za den promíchejte nekovovým míchadlem. Za týden přeceďte, uzavřete a nechte 3 týdny v temnu. Nakonec jemně přeceďte a nalijte do nádoby, ve které jablečný ocet budete uchovávat a dobře uzavřete. Uchovávat je zapotřebí v chladu, ideálně v lednici.

Share Button

Čtěte také: