Kvalitní čokoláda: jak ji poznat?
Pokud chcete ochutnat kvalitní čokoládu, v supermarketu ji nehledejte. Poohlédněte se ve specializovaných prodejnách. Prozradíme, co vše by měla taková čokoláda obsahovat a co by v ní naopak být nemělo.
![Kakaové boby pro výrobu čokolády.](https://www.styl-zivota.cz/wp-content/uploads/2017/02/kakaove-boby-cokolada-e1486992801943.jpg)
Pokud se dáte na mlsání, zaměřte se na kvalitu. Pak si rozhodně nebudete muset dělat výčitky, protože taková čokoláda dokonce zdraví prospívá.
Výtečné kakaové boby jsou pěstovány na Madagaskaru, v Ekvádoru, Venezuele nebo v Indonésii. Velmi podstatný je také způsob výroby. Kvalitní čokoláda se vyrábí z kakaových bobů vybraných odrůd a ne z průmyslově zpracovaného kakaového prášku a másla doplněného příchutěmi. Vybraná čokoláda nepotřebuje tyto náhražky, protože díky šetrnému pražení a mletí přirozeně chutná po kakaových bobech. Jakostní čokoláda má jednoduché složení. Měly by v ní chybět složky jako stabilizátory, rostlinné tuky, větší množství cukru, aromata – mezi nimi třeba vanilin, dále lískooříšková pasta. Obsah kakaové sušiny by měl být vyšší než 50 %. Cena výběrové čokolády začíná na 80 korunách.
Také se vyplatí se dále zajímat o způsob výroby, třeba na internetových stránkách výrobce. „Ujistěte se, že výrobce používá kakaové boby, které vyrostly bez průmyslových zásahů. Důležité je také šetrné pražení, které zachová v bobech maximum jejich přirozené chuti a zdraví prospěšných látek, i poctivé mletí. Několikadenním důkladným mletím dosáhnete hladké tekuté hmoty, do které není třeba přidávat emulgátory jako třeba lecitin,” vysvětluje Filip Teplý, zakladatel čokoládové manufaktury Ajala.
I kvalitní čokoláda má samozřejmě řadu nejrůznějších variant. V pestré nabídce najdete oříšky, chilli, vanilku a řadu dalších surovin, které podtrhují unikátnost těchto zdravých sladkostí. Čokoláda také může mít regionální název jako belgická, švýcarská nebo italská čokoláda. Slovo „pravá” ale nemusí být zárukou kvality.
Zdroj: TZ Ajala
Napsat komentář