prvni-telefonat-z-nebe-albomV zajímavém americkém románu je výchozí bod jednoduchý – lidem v malém městečku Coldwater začnou volat jejich zemřelí blízcí. A zbytek světa (včetně čtenářů) musí zaujmout stanovisko, jedno ze dvou možných: buď si myslí, že je to podvod, nebo nebe opravdu existuje a tohle je důkaz.

Z Coldwateru se po zveřejnění onoho „zázraku“ stává rázem ostrá konkurence Lurd – stovky věřících a poutníků zaplaví každé volné místo ve snaze a víře, že třeba i jim někdo, koho postrádají, zavolá. Městečko i hrstka těch, kterých se to týká nejvíc, už nikdy nebude stejné jako dřív…

Příběh sleduje několik osob, ať už nábožensky zanícenou Katherine, která v telefonátu své zemřelé sestry vidí Boží vůli, nebo policejního náčelníka Jacka, jemuž volá syn, který se už nikdy nevrátí z Afghánistánu. Chudák starý pastor Warren je z veškerého dění dosti zmatený a moc se mu to nezdá, zato ambiciózní reportérka Amy cítí především ohromnou šanci dostat se z provinčních zpráv někam výš. V centru zájmu je i vdovec Sully, jehož malý syn se dožaduje telefonátu od mrtvé maminky. Sully už má té habaďůry až dost a pustí se do vlastního pátrání. Dokáže všem i svému dítěti, že jde o podfuk, že naděje neexistuje.

Ačkoli chybí jakýkoli vnější popis hlavních postav, autorovi se v několika větách povedlo to, o co se snaží jiní spisovatelé v mnoha kapitolách – čtenáři se do postav dokáží vcítit. Pochopit je a sympatizovat s nimi. Je znát, že Albom je Pan spisovatel. S lehkostí píše o nesnadných tématech, o pochybnostech, vyrovnávání se se ztrátou… o lásce až za hrob.

V románu je i střípeček detektivky, jak Sully pátrá po pravdě – pokud jsou telefonáty podfuk, tak kdo za tím stojí? Ale důležitější otázkou se stává, jestli čtenář opravdu chce, aby to byl podvod. Nebylo by lepší raději to nevědět, žít sice v nejistotě, ale s nadějí?

Masívní reklamní kampaň v pražském metru tvrdila, že Albomův román je knihou, o které se v Americe hodně mluví. Nedivím se, vzhledem k mnohem silnější tamní náboženské základně. Co mne ale udivilo, že nakladatelství nevěnovalo stejnou pozornost jako propagaci také korektuře. Místy v textu vypadlo písmeno, ne-li celé slovo. Až na toto drobné řádění tiskařského šotka byl román opravdu výjimečnou knihou. Svou optimistickou vírou v naději a pospolitost sice může připomínat Mitfordskou sérii od Jan Karonové, svým námětem je však jedinečný…
Originál: The First Phone Call from Heaven, 2013
Překlad: Háta Kresinger Komňacká
Vydal: Práh, 2014
262 stran

 

 

 

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: