Pět lidí, jeden byt a příjemný večer. Takový byl původní plán, který se ale záhadně začne brzy měnit v hrozivou noční můru či ještě hůře, podivnou reality show. Nikdo neví, co ho v příštím okamžiku potká a jestli se ještě zvládne vrátit na scénu, když odejde dveřmi. Tam, co byly původně dveře, už také může být úplně něco jiného. To vše je divadelní hra WTF, z pera autorky Natálie Kocábové, kterou nyní nově uvádí Divadlo Puls v pražském Rock Café.

plakat-wtfHra WTF je druhým čistě divadelním textem Natálie Kocábové. Po úspěšné hře Na rohu světa, kterou rovněž inscenovalo Divadlo Puls, se s Kocábovou pustili do nové spolupráce. WTF je komedií, u níž ale diváka několikrát spolehlivě zamrazí.

Pět obyčejných lidí, manželé Hronkovi (Lucie Radimerská/Gabriela Dorantová a Václav Rašilov), Babu (Tereza Brodská), Jan (Josef Helvert) a jeden pořádně podivný mladík Matěj Houska (Václav Werner Kraus/Slávek Bílský), se sejde u Hronkových doma, aby spolu prožili příjemný večer. Zprvu trochu trapný a nervózní večer se postupně mění v děsivou noční můru, kde si nejsou ničím jisti herci ani diváci.

Jan je spisovatel a touží zkoušet stále něco nového, proto vytáhl svou Babu do této podivné bytové restaurace u Hronkových. Babu je podezíravá, trochu sucharka, která se honosí tím, že je „profesionálně v domácnosti“. Hronkovi jsou prototypem naoko spokojeného manželského páru, ale někde uvnitř kypí hořkost z nudy a jednotvárnosti manželského soužití. Do této čtyřky naprosto nezapadá mladík Matěj, trochu zakřiknutý, na první pohled nemoderní chlapík, který se však chce proslavit.

Foto: archiv Divadla Puls
Foto: archiv Divadla Puls

To jsou základní informace, které divák zjistí velmi záhy po začátku inscenace. Pak je ale přes nucené veselí na bytové večeři a podezírání ze strany Babu vržen do stále divnějších a nepravděpodobnějších situací, které se vrší jedna na druhou až po neskutečnou pyramidu absurdity.

Ocitli si protagonisté ve snu, prožívají neuvěřitelnou hromadnou noční můru nebo snad opravdu nad Berounem přistálo UFO? Mrazivá komedie s prvky nechtěné reality show si zahrává s našimi smysly, aby nás uvrhla do definitivního zmatku. Na spoustu otázek se odpovědí nedočkáte, sami si musíte domyslet, zda se hrdinové inscenace dostali do nebezpečné hry nebo jsou oběťmi obrovského podvodu. Nakonec je vlastně úplně jedno, kdo byl kým na začátku, jediné, čím si je divák jist, je dokonalá nejistota.

Ale nebojte se, že byste se u hry WTF nudili. Možná v některých situací najdete něco, co jste sami prožili. Nežijeme náhodou všichni tak trochu pod dohledem kamery? Natálie Kocábová vytvořila zrcadlo dnešní společnosti, která často jedná zkratkovitě a obratem se s každou životní událostí svěřuje celému světu s pomocí sociálních sítí. Není divu, že si mnozí jednoduše čas od času nerozumí a jiní si připadají jako v absurdní reality show.

Foto: archiv Divadla Puls
Foto: archiv Divadla Puls

Inscenace, vzniklá pod režijním vedením Jiřího Hajdyly, je doplněna příjemnou a přesto lehce znepokojivou hudbou z dílny Vladivojny La Chii. Vladivojna La Chia je rovněž autorkou titulní písně. Výpravy se ujala mladá scénografka Lucie Halgašová.

Nechte se vtáhnout do osidel bytu, z něhož nejde jen tak snadno odejít. A pokud se vám to už povede, ocitne se možná na projekčním plátně jako pouhá dvourozměrná verze sama sebe. Až budete odcházet z divadelního sálu v pražském Rock Café, spokojeni, že jste našli ty pravé dveře a pobaveni jednáním pěti figurek na šachovnici života, řeknete si možná také z plna hrdla… „Co to, sakra, bylo?“

WTF, Natálie Kocábová

www.divadlopuls.cz

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: