oficialní plakát 48. ročníku MFF KVMožná, i pokud nejste filmovými fanoušky víte, že se opět bude konat Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech.
48. ročník začal již dnes a jako obvykle nabídne řadu hvězd. Účastníci festivalu se mohou těšit na Johna Travoltu, Olivera Stonea, Valerii Golinovou, Juliana Sandse, francouzského režiséra Michela Gondryho, nebo třeba italského režiséra Paola Sorrentina.

Na 48. karlovarském festivalu uvede John Travolta slavnostní premiéru svého nového filmu Sezóna zabíjení (Killing Season). Spolu s Robertem De Nirem v něm představují dva znepřátelené veterány z války v Bosně. Zvláštní projekce se dočká i film Pomáda.

Italská herečka Valeria Golinová, kterou známe třeba ze Žhavých výstřelů nebo Rain Mana se tentokrát představí jako režisérka filmu Miele zabývacím se tématem eutanazie.

Michael Gondry, francouzský herec, ale hlavně jeden z nejrespektovanějších tvůrců hudebních klipů a autor snímků jako Nauka o snech, Věčný svit neposkvrněné mysli nebo Tokio! zahájí filmový festival adaptací románu Borise Viana Pěna dní. V novém filmu září  Audrey Tautou a Romain Duris.

Všichni dobří rodáci (1968) Vojtěcha Jasného se dočkali restaurované verze filmu. U příležitosti této slavnostní premiéry proběhne debata s režisérem a herci Drahomírou Hofmanovou a Pavlem Pavlovským. Režisér převezme Cenu prezidenta MFF KV.

Křišťálový globus

Tuto významnou cenu udílenou za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii letos převezme Oliver Stone, americký režisér, scenárista a producent, trojnásobný držitel Oscara. Jako Pocta Oliveru Stoneovi uvede filmový festival historický velkofilm Alexandr Veliký (2004) s Colinem Farrellem. Bude se jednat o nový, téměř tříapůlhodinový sestřih z roku 2013. Nevyřčené dějiny Spojených států jsou novým dokumentárním cyklem tohoto kontoverzního tvůrce. Festival představí dva díly. A nakonec je zařazen film Briana de Palmy Zjizvená tvář (1983), ve kterém se Oliver Stone představil jako scénárista. V hlavní roli Al Pacino.

Křišťálový glogus převezme, na představení filmu Amadeus, i akademický malíř a kostýmní výtvarník, Theodor Pištěk.

Nezávislí filmaři Borderline Films

Karlovarský festival představí Borderline Films, kolektiv amerických nezávislých tvůrců. K vidění bude poprvé jejich kompletní tvorba za desetileté výročí jejich působení.
Kromě režisérů Antonia Campose, Seana Durkina a Joshe Monda, přijede i třeba Brady Corbet (Melancholie nebo Funny Games USA), představitel jednoho z uváděných filmů, Dvě brány sna (2010).

Tichý pianista promlouvá

Niel Brand je specialistou na hudbu k němým filmům a živě doprovodí film Alfreda Hitchcocka Světový champion (1927), který bude uveden v sekci Návraty k pramenům. Kromě toho představí vlastní show Tichý pianista promlouvá.

Jako obvykle se koná i řada doprovodných akcí a výstav. Pro podrobnosti k nim nebo festivalovým filmům navšivte oficiální stránky www.kviff.com.

48. Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech končí 6. července.

Zdroj www.kviff.com
Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: