Ještě na poslední chvíli pro vás máme několik knižních tipů – nápadů na vánoční dárek. Nechte se inspirovat

u-kavy-o-kave-a-kavovinach
Komukoliv, kdo se alespoň trochu zajímá o kávu, by neměla chybět knihy Josefa Augustína U kávy o kávě a kávovinách. Letos vyšlo aktualizované a rozšířené vydání tohoto bestselleru. Kniha vás provede mezi výrobci kávovníkových zrn. Dozvíte se o tom, jak se káva hodnotí nebo kdy vznikly první kavárny. Přečtete si nejen jestli je káva zdravá, ale také o instantní kávě, jaký je rozdíl mezi ní a espressem. Jak se pije káva ve světě? Publikaci ocení nejen široká veřejnost, ale také profesionálové pracující s kávou. Kromě čtivého vyprávění je kniha doplněna krásnými fotografiemi a vytištěna na pěkném papíře. Vydala Jota.

dnes-napecu-berzsiova
Přes 200 receptů na sladké i slané pečení najdete v nejnovější kuchařce skvělé cukrářky Pavlíny Berzsiové. Po Velké domácí cukrářce a kuchařce Dnes nepeču! přichází titul Dnes napeču! Jak už je u autorky zvykem, zařadila velmi chutné recepty pro nejrůznější příležitosti. Ať už to jsou veliké oslavy, malá pohoštění, ale i jen tak něco na zobnutí. Ochutnáte recepty podle nejnovějších trendů, i ty podle starých knih. Jako obvykle nechybí ani skvělé rady a výborné fotografie. Kuchařku vydal Slovart.

muj-new-york
Tento knižní tip vás zavede do pulzujícího New Yorku Alessandra Mattanzová dala ve své knize Můj New York prostor významným osobnostem, takže se můžete vydat na cesty jejich prostřednictvím. Až pak vyjedete do této metropole sami, budete mít řadu tipů, kam se podívat. Svůj pohled napsali třeba Taylor Swift, Robert De Niro, Woody Allen, Candance Bushnell, Al Pacino nebo Yoko Ono. Město je jejich očima stejně mimořádné jako oni sami. Samozřejmě nechybí ani výborné fotografie, které velmi dobře doplňují mapování města. Reprezentativní kniha se báječně hodí jako dárek. Knihu vydal Slovart.

zikmund-a-hanzelka-s-tatrou-kolem-sveta
České cestovatelské legendy Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka se znovu setkávají v knize Františka Emmerta Zikmund a Hanzelka s Tatrou kolem světa. Kniha potěší nejen milovníky cestování, ale čtenáře si získá i příběhem plným přátelství a dobrodružství. Dvě nerozlučně spojené osobnosti se svou věrnou Tatrou projely téměř celý svět v době, kdy téměř nešlo vycestovat z naší republiky a pořizovaly se fotografie na černobílý film. Kniha vznikala za aktivní spolupráce Miroslava Zikmunda obsahuje přes 600 unikátních fotografií ze společného archivu. Titul vydal CPress.

fantasticka-zvirata-omalovanky
Vybarvování se v posledních letech stalo skvělou zábavou nejen dětí, ale i dospělých. Volné chvíle prokládají vybarvováním nejrůznějších obrázků s pestrou tématikou a krásně mohou relaxovat. Pro ně je určena dvojice omalovánek, kterou vydal HarperCollins. Fantastická zvířata a kde je najít – Kouzelné postavy a magická místa a druhý díl s názvem Fantastická zvířata a kde je najít – Kouzelní tvorové samozřejmě odkazují na film Fantastická zvířata, který měl u nás premiéru 17. listopadu. Bohatě ilustrovaná černobílá galerie vás provede scénami z filmu. Najdete kouzelnické rekvizity, postavy i nějakou tu fantastickou potvoru…

druha-obet-slaughter
Pro milovníky beletrie, speciálně napětí máme novou knihu Karin Slaughter Druhá oběť, která patří do detektivní série s vyšetřovatelem Willem Trentem. Zavádí čtenáře do Atlanty, kde je v opuštěném skladišti nalezena mrtvola bývalého policisty. Willa Trenta čeká nejtěžší pátrání v kariéře. Sára Lintonová – soudní lékařka a Willova milenka – zjišťuje, že krev na místě činu nepatří jen mrtvému policistovi, ale že je tu ještě jedna oběť. Žena, která zmizela… a která pravděpodobně zemře, pokud se ji nepodaří co nejrychleji najít. Proč byl bývalý policista zavražděn? A jak souvisí jeho smrt s majitelem skladiště, kterým je slavný a bohatý sportovec s vazbami na místní smetánku a politické kruhy?
Willa Trenta čeká nejhorší zjištění, které souvisí s jeho problematickou minulostí a obrátí život naruby nejen jemu, ale i všem v jeho okolí: milovaným i pronásledovaným. Knihu Druhá oběť vydal HarperCollins.

la-buchta
Maminky, tety, dcery a kamarádky si zamilují knihu La Buchta – Cesta z jednoho těsta, za kterou stojí tým: Petra Frýdlová, Venny Hladik, Johana Pošová. Skutečně designový kus, se kterým z jednoho těsta upečete cokoliv.
La Buchta ukáže všem, že díky jednoduchému labuchtímu těstu lze snadnou upéct několikapatrové dorty, klasické babiččiny bábovky či koláče světoznámých jmen, jako je cheescecake, brownies, cupcakes, donuts, nebo nadýchané vafle. Stejně tak vám totéž těsto, za pomocí pár obměn, poslouží jako základ pro slané koláče nebo snídaňové pečivo. V knize najdete vice než 80 receptů, včetně několika variací krémů, polev a náplní. Knihu vydal Smartpress, na jehož webu si knihu můžete aktuálně zakoupit se 20% slevou.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: