Zvláštní filmový muzikál Annette není tak úplně pro klasického konzumenta kin, spíš pro náročnějšího diváka…

Výhodou zahajovacího filmu festivalu v Cannes bylo minimum informací. Věděli jsme jen, že tu půjde o velkou lásku dvou odlišných osobností, křehké operní zpěvačky Ann (Marion Cotillard) a kontroverzního komika Henryho (Adam Driver) a mimořádné dítě, které spolu budou mít. A že to asi bude osobitý film od výjimečného režiséra.

Ale nic nás nepřipravilo na výsledek. Svět, do kterého tvůrce své postavy zasadil, je dost stylizovaný, realita je tu uzpůsobená jeho přáním. Divák musí být jaksi otevřený všemu, hlavně tomu nezvyklému. Dost na tom, že tu všichni zpívají i v neobvyklých situacích. Nebo dokonce intimních a šokujících. Nad některými scénami odvrátíte zrak, u jiných vám bude trapně za postavu, která to tak zřejmě necítí. Na druhou stranu si budete užívat spoustu originálních nápadů (a dumat nad tím, jestli Marion opravdu vše zpívá sama). A dobrou polovinu filmu vám nejspíš bude vrtat hlavou, jestli se ten režisér tak trochu nezbláznil. Ale ne, na konci přijde pointa, díky které začne hodně věcí dávat smysl.

Někomu film může připadat jako velká bizarnost a totální podivno. Ale jiní naopak ocení autorskou imaginaci, originální melodie, temnou poetiku a hlavně absolutní nepředvídatelnost.

Francie / Mexiko / USA / Švýcarsko / Belgie / Japonsko / Německo, 2021, 139 min
Režie: Leos Carax
Scénář: Ron Mael, Russell Mael
Kamera: Caroline Champetier
Hudba: Ron Mael, Russell Mael
Hrají: Adam Driver, Marion Cotillard, Simon Helberg, Rebecca Dyson-Smith, Lila Fukušima, Natalie Jackson Mendoza, Ron Mael, Kiko Mizuhara

francouzská verze, české titulky, přístupný od 15 let

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: