Chia semínka jsme před časem zmínili v článku o knize s recepty ze superpotravin. Semínka pocházejí ze šalvěje hispánské, původem z hor Střední a Jižní Ameriky. Protože jsou často zmiňována v souvislosti se zdravou stravou, rozhodl se spotřebitelský magazín zjistit, zda je prodávaná kvalita opravdu dobrá. A jak jsou na tom produkty – co se týká mykotoxinů a pesticidů.

Ovoce posypané chia semínky. Foto: pixabay.

Zdravotní pozitiva chia semínek

Chia semínka jsou výživově bohatá a obsahují málo kalorií. Z cenných látek v nich najdeme hlavně dostatek omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin.
V našich krajích je tento produkt poměrně novinkou, protože v Evropské unii se mohou chia semínka prodávat až od roku 2009. Předtím se čekalo na povolení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.

„Evropské úřady je označily za novou potravinu, u které musí zkoumat zdravotní nezávadnost. Podmínkou schválení prodeje chia semínek v Evropské unii bylo, že se jich denně nesmí sníst více než 15 g,“ sdělila Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Ten nechal v laboratoři prozkoumat 14 zástupců chia semínek nejen z prodejen se zdravou výživou, ale i ze supermarketů, přičemž pět z nich bylo dokonce v bio kvalitě. Kontrolovalo se množství a kvalita tuků, bílkovin a také přítomnost nežádoucích látek.

„Čtenáře zajímalo, jestli nejsou výživové vlastnosti semínek přeceňovány. Náš nezávislý test ukázal, že ať si dáte jakákoliv z testovaných chia semínek, svému zdraví prospějete. Pátrali jsme po mykotoxinech a pesticidech, ale neúspěšně. Naopak, výskyt přínosných látek převýšil naše očekávání,“ pokračuje Hana Hoffmannová.

Nenasycené mastné kyseliny

Esenciální omega-3 nenasycené mastné kyseliny alfa-linolenové (ALA) a omega-6 nenasycené mastné kyseliny linolové (LA) představují hlavní důvod, proč roste náš zájem o chia semínka. Tyto kyseliny potřebuje lidský organizmus pro stavbu buněk a pro správnou činnost nervové soustavy. Chia semínka obsahují prospěšné mastné kyseliny ve správném poměru.

100 g semínek představuje zhruba 20 g ALA a 6 g LA.

Chia olej obsahuje kyselin omega-3 třikrát až čtyřikrát více než omega-6, čímž je vyvážena nevyrovnanost kvůli menšímu množství ryb v našem jídelníčku.

Lépe využitelné omega-3 kyseliny obsahuje rybí tuk

Nedá se říci, že chia olej je to samé jako rybí tuk. Oba obsahují omega-3, ale každý jiné. Rybí tuk je cenný díky kyselinám EPA a DHA, které nabízejí lepší využití pro lidské tělo než ALA obsažená v chia semínkách.
Protože chia semínka obsahují bílkoviny, vlákninu a mají želírující schopnosti, s oblibou se z nich připravují dezerty s konzistenci pudinku.

„Relativně vysoký průměrný obsah bílkovin (okolo 22 %) nás mile překvapil. Evidentně s tak vysokým obsahem bílkovin nepočítali ani výrobci, protože údaj na obalech byl v mnoha případech podhodnocený,“ uvádí rozdíl mezi deklarovaným a skutečným složením Hana Hoffmannová.

Pro koho jsou vhodná chia semínka

Odborníci doporučují jejich konzumaci všem věkovým kategoriím.

Nutriční terapeutka Ing. Hana Střítecká, PhD. k tomu říká:

„Menším dětem a mladším osobám zejména kvůli podpoře činnosti mozkové tkáně, osobám středního věku a starším pro dobrou funkčnost kardiovaskulárního aparátu a starým lidem pro udržení dobré funkce mozkové tkáně. Poslední dobou jsou omega-3 spojovány i s prevencí neurodegenerativních poruch a doporučují se ve zvýšené míře i osobám trpícím roztroušenou sklerózou.“

Protože chia semínka mají neutrální chuť, mají velmi pestré využití (pudink, sušenky, polévka, dezerty, pečivo, smoothie, lívance…).

Zdroj: TZ časopisu dTest.

Share Button

Čtěte také: