Letos uplynulo již 70 let od konce 2. světové války. Ale ani po více než půl století bychom neměli zapomínat na místa a příběhy, které jsou za válečnými událostmi skryty. Příběhy míst a událostí území České republiky nyní přináší unikátní kniha Místa Paměti národa z nakladatelství Jota.

mista-pameti-narodaZa každou událostí a každým místem, kde se 2. světová válka odehrávala, se skrývá unikátní příběh. Nezisková organizace Post Bellum takové příběhy sbírá a archivuje, aby se na události 2. světové války nezapomnělo. Do dneška posbírali do archivu Paměti národa skoro pět tisíc výpovědí válečných veteránů, obětí holocaustu, vězňů, obětí kolektivizace, ale i důstojníků Státní bezpečnosti, bachařů a mnohých dalších.

Z tisíců hodin vyprávění vznikl rozhlasový cyklus rozhlasových dokumentů, který mohou posluchači sledovat ve vysílání Českého rozhlasu. Více než 200 příběhů poskládali autoři do unikátního knižního průvodce Místa Paměti národa, jenž nedávno vyšel v nakladatelství Jota.

Místa Paměti národa mapují události od doby před válkou až po dramatické měsíce po skončení světového konfliktu. Díky autentickým výpovědím se seznámíte se vším, co určitá místa naší republiky pojí s 2. světovou válkou. Zjistíte, že místa, kolem nichž denně procházíte, skrývají velkou historickou událost, kterou bychom si možná ani nepamatovali, kdyby nebyla díky organizaci Post Bellum zaznamenána. Poznejte příběhy obyčejných lidí i hrdinů, jejichž hlas by neměl být zapomenut.

Hrdinská, srdcervoucí, dech beroucí, hrůzostrašná i dojemná vyprávění jsou seřazena podle krajů, takže si čtenáři mohou třeba nejdříve najít okolí svého bydliště a pak až zbytek republiky. U každého místa najdete vždy fotografii a základní informaci o událostech, jež jsou s ním spojené. A k tomu autoři přiřadili autentický příběh jednoho z pamětníků, včetně jeho životního osudu.

Pročtěte si všechny příběhy z knihy Místa Paměti národa a pak okouzlete své blízké a přátele. Vyrazte na výlety, ať už do svého města či až na druhý konec republiky, a vyprávějte. Přiveďte své blízké na místa, kde se psaly dějiny a seznamte je s příběhy 20. století. Díky předávání dalším se na historii 2. světové války nezapomene.

MÍSTA PAMĚTI NÁRODA
Vydalo nakladatelství Jota, v roce 2015
www.jota.cz

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: