Taky určitě znáte ty romantické příběhy o lidech, které jejich rodiče vehementně tlačí do vztahu. Nepochybně jste četli o chlápkovi, který si pro příliš všetečnou matinku vymyslel nějaké to pěkné fiktivní děvče, aby měl od rodičů pokoj.

r j scott kazdopadne laska

A v případě Dereka, hrdiny téhle nové knížky, rodiče v jejich snaze najít synovi lásku nezviklal ani drobný fakt, že je gay. Jen prostě přehodili výhybku a dohazují mu pěkné muže. A tak si Derek vymyslel Marcuse. Jenže… rodiče se pozvali na večeři a vánoční firemní večírek a on teď toho Marcuse potřebuje doopravdy, z masa a kostí. Ze zoufalství zkusí i nejrůznější eskortní služby. A tam narazí na Lukea…

Klasickou zápletku plnou nedorozumění, zmatků a polopravd šperkuje prostředí reklamní agentury, kde se Derek pokouší vymyslet reklamu na rozinky (proto ten růžový sněhulák na obálce). Tlak v práci i od rodičů se ale spolu s několika kopačkami dost podepsal na Derekově sebevědomí. Výsledkem je, že navenek působí jako arogantní kretén. Takže mi nebylo úplně jasné, proč by se do něj měl naprosto sympatický hasič Luke pomaličku zamilovávat (tedy kromě oboustranné fyzické přitažlivosti, samozřejmě). Ale postupně se Derekův profil vylepšuje…

Trošku jsem doufala, že si autorka udrží tu humornou náladu ze začátku, kdy rodiče ztrapňují svého syna. Ona ale místo toho naopak kapku přitvrdila na vážnější notu (jak je náročné být hasičem v New Yorku…).

Přesto je výsledkem naprosto sladká vánoční gay romance, kterou ocení především v Americe – se vším tím patosem kolem hasičů a newyorských Dvojčat. Ale užijí si ji i všichni, kdo mají rádi románky „žili šťastně až do smrti“.

Originál: Love happens anyway, 2017, překlad: Kateřina Niklová, vydal: Conqueer, 2023, 256 stran

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: