Až vyrosteš, potkáš muže, který bude mluvit zlatými ústy,“ prorokovala jí babička. O desítky let později potkala Leonarda Cohena a byla ztracena. Toto je příběh Marianne, životní lásky a múzy slavného muzikanta.

obálka knihy So long Marianne

Marianne Ihlenová se narodila roku 1935 v Oslu. I když do Norska dorazila druhá světová válka, nezasáhla její rodinu tak mohutně, jako otcova tuberkulóza Marianne vyrůstala ve spokojené rodině, ale tak trochu pod stálým tlakem. Radost jí přinášely knihy, snění a Axel, mladík, jemuž v devatenácti podlehla.

Axel Jensen dlouho působil jako líný a práci odpuzující skoro příživník. On sám však věřil svému snu stát se spisovatelem, což se mu velmi záhy povedlo. Marianne milovala Axela i jeho psaní, a tak se dokázala smířit s rolí domácí hospodyňky a podporovatelky. S Axelem se vzali a odjeli žít na řecký ostrov Hydra, kde měl Axel napsat svůj další román. Hydra se jim ale nakonec stala osudnou, když Axel narazil na jinou ženu a manželku se synem opustil.

Marianne byla nešťastná, ale osud pro ni měl v rukávu ještě další eso – setkání s Leonardem Cohenem. Tmavovlasý básník v plátěných kalhotách a s plátěnou čapkou na hlavě. Usměvavý, klidný, zábavný. Zcela pochopitelně jí hned při prvním setkání učaroval. Jejich okouzlení a láska vydržela po několik velmi šťastných let.

Kniha So long, Marianne, norské novinářky Kari Hesthamarové, přibližuje dobu, kdy se Leonard Cohen ještě snažil prosadit jako básník a spisovatel. Autorka provádí čtenáře Marianniným životem, od narození, přes vztah a důležité momenty s Axelem Jensenem, až po šťastné roky s Leonardem.

Vyprávění čerpá ze vzpomínek samotné Marianne, korespondence a také rozhovorů s Leonardem Cohenem. Nenásilně zpracovaná historie jedné lásky dává nahlédnout do ne úplně všeobecně známého úseku Cohenova života.

Kniha So long, Marianne, vydaná nakladatelstvím Mladá Fronta, vy rozhodně neměla chybět v knihovně žádného pravověrného fanouška skvělého básníka a muzikanta.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: