Po úspěchu humorného i dojemného románu Muž jménem Ove se autor Fredrik Backman vrací s jiným příběhem, přesto však stejně kvalitním. Příběh malé Elsy, její potrhlé babičky a jednoho velkého tajemství z románu Babička pozdravuje a omlouvá se vás vezme za srdce i díky audioknižnímu vydání z vydavatelství OneHotBook.

Babicka_pozdravuje_3D_OneHotBookSedmiletá Elsa žije ve velkém činžovním domě se svou babičkou, maminkou a celou řadou zajímavých sousedů. Její maminka je rozvedená a právě čeká miminko se svým novým partnerem Georgem. Elsa není jako ostatní děti, je tichá, přemýšlivá, nemá vůbec žádné kamarády, má ráda vyprávění pohádek a superhrdiny. Každý sedmiletý dítě totiž potřebuje superhrdiny, jak říká její babička.

Babička vůbec není jako naše babička od Boženy Němcové, je to moderní, trochu nepořádná dáma, která pije pivo, zakusuje ho skořicovými šneky, leze přes zeď do ZOO, řídí auto i přes zákaz a pro svou vnučku by udělala cokoliv. Elsa má každodenní problémy ve škole, jelikož je prostě jiná a ostatní děti ji šikanují. Mimo šikany ve škole malou holčičku trápí i vztahy její maminky s Georgem, který je milý a má ho ráda, jen neví, co se stane, až se narodí nový bratr nebo sestra.

Sedmiletá děvčátka prostě potřebují svoje superhrdiny a Elsinou největší hrdinkou je právě babička. Babička s ní mluví tajnou řečí, mají svá společná tajemství a také svůj skvělý, pohádkový svět, kde dobro vždycky vyhraje. Vybájená Říše před procitnutím, kde mají každý den svátek a čas se měří na věčnosti, je pro Elsu kouzelným místem. Může při babiččiných vyprávěních zapomenout na všechny vlastní strachy, v Říši je rytířkou, bojovnicí s mečem, která dokáže odrazit každý úder.

Bohužel, život se s nikým nemazlí, tak ani Elsa nemá šanci zůstat pod ochranou své superhrdinky až do dospělosti. Ale než se babička se svou vnučkou navždy rozloučí, vyšle ji na nejdůležitější a nejnebezpečnější výpravu za pokladem, kterou si Elsa dovede představit. „Můžete svou babičku milovat mnoho let, aniž o ní vlastně cokoliv víte,“ zjišťuje Elsa při odkrývání dalších a dalších tajemství života své milované babičky. Zvládne Elsa vyřídit všem, kterým má, že babička pozdravuje a omlouvá se? Překoná svoje strachy a vybojuje všechny bitvy s nezvanými draky? A jaké tajemství její babička po celý život tak žárlivě strážila? To se již dozvíte z dojemného vyprávění pro malé i velké, z příběhu příjemného jako babiččina objímající náruč.

Valerie Zawadská, studio OneHotBook
Valérie Zawadská, studio OneHotBook

Román Babička pozdravuje a omlouvá se v audioknižní podobě zahřeje u srdce jako láskyplný polibek, prostoupí vaši duši jako vůně kuchyni, když se pečou čerstvé buchty, jednoduše zasáhne přesně tam, kam příběhy o lásce, naději a nezkrotné odvaze cílí. Fredrik Backman opět dokázal, že umí vyprávět vtipně, svižně, a přesto zasáhne své čtenáře citem v tu pravou chvíli.

Vypravěčkou audioknihy se stala herečka a oceňovaná „neviditelná herečka“, čili rozhlasová a dabingová interpretka, Valérie Zawadská. Zawadská se přednesu Elsina a babiččina příběhu ujala s grácií, neskutečným šarmem a jemným vtipem, díky čemuž si ji okamžitě zamilujete. Stejně jako Elsa miluje svou babičku. S každou další kapitolou budete toužit, aby příběh nikdy neskončil a abyste mohli zůstat v Říši před procitnutím alespoň na deset tisíc pohádkových věčností.

Říše před procitnutím se otevírá, draci bojují s městským opevněním a babiččina teplá náruč už naštěstí není jediná jistota, kterou v životě máte. Nechte se příjemně uchvátit příběhem plným fantazie, kouzla i naděje, který by mohl být klidně tím vaším.

BABIČKA POZDRAVUJE A OMLOUVÁ SE, Fredrik Backman
Vydalo vydavatelství OneHotBook, v roce 2015
www.onehotbook.cz

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: