Karel IV., muž, jehož dobře známe. Anebo neznáme? Co všechno nám ve škole neřekli, nebo jsme už zapomněli? Zaposlouchejte se do příběhu jednoho z největších českých králů v audioknize Karel IV.: Tajný deník.

karel_iv_tajny_denik_onehotbookLetošní rok se nese ve znamení oslav významného českého panovníka, Otce vlasti, Karla IV.. Kým ale byl král a císař doopravdy? Jaké kroky ho vedly a ovlivnily křivolaké cestičky jeho osudu? Začátkem letošního roku vyšla ve vydavatelství OneHotBook audiokniha Karel IV.: Tajný deník, která má ambice Karla představit v trochu jiném světla.

Oficiální informace o vládci Karlu IV. by naplnily (a už i naplnily) desítky knih. Ale co jeho soukromé myšlenky, vzpomínky na dětství, rodiče či komplikovaný vztah s otcem. Z jakého důvodu jej otec internoval na Křivoklátě? Věděli jste, že Karel měl 12 dětí, ale ne všechny přežily? Proč se oženil poprvé již v sedmi letech? Miloval všechny svoje manželky stejně? Na tyto a mnohé další všetečné otázky odpoví deníkové zápisy zpracované Josefem Bernardem Prokopem.

Foto: archiv OneHotBook
Jiří Dvořák, foto: archiv OneHotBook

Audioknižní interpretace se ujal Jiří Dvořák, herec pražského Divadla na Vinohradech. Role vznešeného panovníka se ujal s klidem a grácií sobě vlastní. Jeho vyprávění o životě a vládě Karla IV. posluchače nadchne. Natolik je svým přednesem vtáhne do děje, že nebudou chtít věřit, že k nim nepromlouvá skutečně sám král. Deníkové záznamy jsou povětšinou soukromé povahy, lidé píšící takové deníky doufají, že je nebude číst nikdo nepovolaný. Jsem ráda, že Jiří Dvořák se ukázal být tím nejpovolanějším, aby se do myšlenek a vzpomínek Otce vlasti ponořil.

Karel IV: Tajný deník je umně doplněn hudbou skupiny Řemdih, navozující časy a dobu Karla IV..

Otevřete oči i uši dokořán a nechte se pozvat do doby, kdy se pro meč nesahalo daleko, slovo muže mělo svou váhu a Karel IV. se teprve učil, jaké je to být králem a slavným římským císařem. Zažloutlé stránky deníku právě šustí, aby vydaly své dávné bohatství a poodhalily roušku tajemství.

A malá douška pro všechny, kteří se už do Karlova příběhu zamilovali… Další díl, Karel IV.: Císař a císařovna vyjde už 12. května. Křest audioknihy proběhne 12. 5. 2016 v rámci veletrhu Svět knihy za účasti autora J. B. Prokopa i interpreta Jiřího Dvořáka.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: