Černý bez je léčivá rostlina, kterou můžeme využít dvakrát do roka. Na jaře se sbírá pro jeho květ a na podzim, když jsou dozrálé plody, podruhé. Jakým způsobem lze bez využít a jak nám může pomoci?

bezinky
Plody černého bezu

Pokud nevíte, co dobrého byste pro zdraví mohli ještě udělat, vrhněte se například na sběr černého bezu. Právě totiž nastává jeho čas. Dříve se kromě květů a plodů používala i kůra a listy. Černé kuličky bezu patří k lahodným darům přírody, které si můžeme dopřát. Vyrábí se z nich třeba šťáva, džem, kompot, víno, likér nebo marmeláda. Tím, že se tepelně upravují, likvidují se látky, které v syrovém stavu způsobují nevolnost a zvracení. Tyto nevolnosti jsou ještě zesíleny v případě, že se jedná o kůru a listy, proto jsou ke konzumaci nevhodné.

Černý bez je u nás tradiční a poměrně rozšířená rostlina. Můžeme ji najít na krajích lesů, v živých plotech, na skládkách. Vysoký keř nebo strom má bílé pětičlenné květy a černofialové převislé plodenství. Využíváme v květnu natrhané chumáče květů, lidově řečeno kosmatici. Kosmatice je také druh pokrmu, kdy trsy květu namáčíme do palačinkového těsta a smažíme dokřupava.

Černý bez pomáhá zdraví

Květy černého bezu sušíme, poté z nich připravujeme léčivý čaj. Pití většího množství čaje způsobuje pocení, a proto je doporučován při horečkách, nachlazení či onemocnění průdušek, kdy napomáhá vyměšování hlenu. Vhodný je i pro kloktání. Také se mu přisuzují močopudné vlastnosti. Někdy se mylně uvádí, že je projímavý. Květ bezu velmi silně voní a kromě vitamínu C se může ještě pochlubit rutinem neboli vitamínem P, který se stará o pružnost cév.

Květy je ideální sbírat v poledne za suchého a teplého počasí. Suší se nerozmělněná květenství na teplém a stinném místě, ideální je v sušičce nebo v troubě.

Čaj z černého bezu

Uvaříme vodu. Květy rozmělníme a 2 čajové lžičky vložíme do hrníčku. Zalijeme a louhujeme 5 minut. Bezinky se louhují 10 minut.

Plody zvané bezinky jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Ve vařeném stavu jsou výborné při nachlazení, revmatických bolestech nebo bolestech nervového původu.

Sklízíme dobře vyzrálé plody, se stopkami, aby z nich neutekla cenná šťáva. Bezinky obsahují silice, lehce stravitelné cukry, flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny, hodně vitaminu C, provitamin A a cenná antokyanová barviva, způsobující na potřísnění. Barví stejně silně jako šťáva z borůvek, dokonce se používá k přírodnímu barvení látek.
Plody se také mohou sušit pro přípravu čaje.

Také patříte mezi milovníky květu černého bezu a bezinek? Jakým způsobem je používáte Vy?

Zdroj:
Rudi Beiser: Čaje z bylinek a ovoce
Ottův průvodce přírodou: Léčivé rostliny

Share Button

Čtěte také: