Jablka patří vedle hrušek mezi nejtypičtější české ovoce. Právě nastal jejich čas a my se dnes podíváme na prospěšnost jablek na lidský organismus. Kromě obecně známého příznivého působení na trávení, můžeme jablka využít proti infekcím, navíc mají detoxikační a regenerační účinky.

jablka, švestky, ořechy
Poklady podzimu. Foto: Styl života

Podle statistik Akademie kvality se u nás ročně sklidí zhruba 230 000 tun jablek a sníme jich průměrně kolem 22 kg. Ačkoliv je u nás k sehnání dostatek jablek, neměli bychom je považovat za něco obyčejného.

Zásobárna cenných látek

Jejich význam na lidský organismus je obrovský. Jablka obsahují poměrně málo kalorií a velké množství cenných výživných látek a vitaminů. Velmi bohatý zdroj důležitých látek jsou slupky, proto je škoda slupky dávat pryč. Neloupaná jablka našemu organismu prospějí daleko více.

Jablka vynikají především antioxidaty, vitamínem C, D, E a B a kromě vlákniny v jablkách najdeme i thiamin, riboflavin nebo niacin. Z dalších látek je to pak malé množství draslíku, a železa. Kromě kyseliny jablečné jablka obsahují i kyselinu citronovou, jantarovou, mléčnou a salicylovou. Taniny se v jablku projevují stahujícími a protizánětlivými účinky. Obsažený pektin ve střevech zachycuje vodu a odpadní látky, toxiny se vylučují stolicí. Flavonoidy (především kvercetin) chrání organismus před ukládáním cholesterolu ve stěnách cév a nedovoluje tvrdnutí a zužování arterií. Jablka upravují peristaltiku střev, hodí se při průjmu (vařená nebo pečená), i při zácpě (syrová).

Jablka jsou nejlepší z domácí produkce. Foto: Styl života
Proč si dát jablka
* působí na dobré trávení,
* čistí střeva,
* podporují růst tělu prospěšných baktérií ve střevě,
* chrání činnost mozku,
* posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh,
* stabilizují hladinu cukru v krvi,
* snižují riziko vzniku diabetu druhého typu,
* snižují krevní tlak,
* snižují hladinu cholesterolu a krevních tuků,
* posilují dásně,
* chrání před rakovinou,
* detoxikují organismus.

Jak vybrat nejlepší jablka

Není jablko jako jablko. Každá odrůda je chuťově nejlepší jen v určitém období roku, kterému říkáme konzumní zralost. Vždy je tedy důležité se soustředit na odrůdy, které mají v příslušné době optimální zralost. Pokud si nejste jisti, poradí web Ovocnářské unie.

Jablka vybíráme nejen očima, ale také čichem. Kvalitní zdravá jablka voní, nejsou potlučená, mají pevnou slupku beze skvrn a měkkých míst. V obchodě musí vždy být na obalu uvedena země původu ovoce a dobří obchodníci uvádějí i jméno konkrétního pěstitele,“ říká ing. Martin Ludvík z Ovocnářské unie.

Při nákupu je třeba dbát na kvalitní jablka bez postřiku, která mohou spíše uškodit. Taková jablka alespoň důkladně omyjte teplou vodou a raději odstraňte slupku.

Jablka se dají využít nejen syrová, můžete je usušit, vyrobit z nich šťávu, destilát, jablečný ocet nebo si upéct třeba koláč.

Zdroj: Akademiekvality.cz

Share Button

Čtěte také: