Tak se nám to trochu vymklo z rukou, totiž z klávesnice a víkendujeme v pondělí. No proč by ne. Máme pro vás spoustu informací, které jsme si zkrátka nemohli nechat pro sebe. Bude se ochutnávat, na přetřes přijde pivo a Karel IV., nezapomeneme cestovat a spoustu dalšího.

Vychutnejte si

Foto: archiv Mixit
Foto: archiv Mixit

Chutnou energii, způsob, jak se během chvilky zahřát a přitom si zamlsat nabízí Horká snídaňová rychlokaše od Mixit. Do dvou třetin hrníčku nasypete kaši, zalijete horkou vodou (nebo mlékem) a pořádně zamícháte. Rychlovka umožní prožít krásné ráno. Skvěle chutná, naladí dobrou náladou a energií, ze které můžete čerpat celé dopoledne. Rozhodovat se můžete mezi ovesnou klasikou, kaštanovou, rýžovou, kakaovou nebo jáhlovou.
Vylepšit ji můžete čerstvým ovocem, případně sušeným mrazem od Mixit. Vše je bez éček, barviv a konzervantů.
Hotové směsi začínají na ceně od 159 Kč za ovesnou klasiku Vařila myšička kašičku (ovesná kaše, jablka, brusinky, lískové ořechy, slunečnicová semínka) nebo za Čokokulky na kaši (kakaová kaše, čokocrispies, mandle, chia, semínka, lyofilizovaný banán, lyofilizované jahody).

Foto: archiv Galerie Portheimka
Foto: archiv Galerie Portheimka

Výborně si pochutnat, ale také se něco zajímavého dozvědět, umožní gurmánská slavnost „Hodujeme s Karlem IV.“. Pořádá ji pražská Galerie Portheimka ve spolupráci s Muzeem gastronomie. Masa dušená i připravená na rožni, lahodné paštiky, sladkosti i polévky připravené podle středověkých receptur a k tomu dostatek piva a vína spolu s dalšími pokrmy typickými pro středověkou kuchyni si budete moci vychutnat ve středu 28. září od 10 do 18 hodin. V parku před galerií bude možné po celý den ochutnávat jídla královská, pochoutky bohatého panstva, vážených měšťanů i každodenní pokrmy prostých lidí. Součástí hodů bude i soutěž o nejlepší preclík. „Fantazii se meze nekladou, soutěžní preclík může mít mnoho podob, stejně jako je měl za vlády Karla IV.. O vítězi rozhodne nejen chuť, ale i velikost, vzhled a celková originalita,“ říká Jaroslava Malíková. „Sám Karel IV. byl velkým milovníkem preclíků,“ doplňuje zakladatelka Muzea gastronomie Nina Provaan Smetanová, která se spolu s Galerií Portheimka na přípravě hodů podílí.

Středověký trh s pečivem Riechentalova kronika. Foto Muzeum gastronomie
Středověký trh s pečivem Riechentalova kronika. Foto Muzeum gastronomie

Ochutnat bude možné také polévku. „Typická pro tu dobu byla česnečka s topinkou, která se polévala horkým vývarem. Odtud ostatně pochází i název polévka,“ vysvětluje Provaan Smetanová. Lidé ve středověku ještě neznali brambory nebo houskové knedlíky. „Za časů Karla IV. nebyla součástí naší kuchyně ani mnohá koření, například paprika a nové koření. I tak se ale jedlo mnohdy velmi zajímavě a hlavně s chutí,“ říká odbornice na historii gastronomie. Návštěvníci určitě ocení kromě dobové gotické hudby i různé druhy piva a vína. „Bez piva a vína si nelze středověk vůbec představit. Zejména pivo bylo základní potravinou, bylo ovšem jiné chuti a kvality, než máme dnes,“ uzavírá Nina Smetanová.
Galerie Portheimka takto oslaví nejen 700. výročí narození Karla IV., ale zároveň připomene i Den české státnosti na svatého Václava.
Rovněž platidlo na akci bude dobové – pražský groš, který bude možno vyměnit za 10 korun. Jídelní nabídku doplní také keramické a košíkářské výrobky. Pletení košíků si budou moci návštěvníci vyzkoušet.

pivo
Foto: pixabay.com

Od 23. září do 1. října probíhají po celé České republice Dny českého piva s mottem „Česká hospoda je součástí naší kultury – naší národní identity.“. Do 4. ročníku akce se zapojilo více než šest tisíc hospod a restaurací. Návštěvníci budou mít možnost vychutnat si nejen pivní speciály, ale i na hlavní kulinářskou specialitu – kančí se šípkovou omáčkou.
Cílem Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS), který Dny českého piva organizuje, je vybudovat dlouhodobou tradici oslav piva jako národního nápoje a spojit tyto oslavy s připomínkou svatého Václava, patrona českého piva. „Dny českého piva jsou svátkem všech milovníků piva, hospod a gastronomie. Jejich prostřednictvím chceme podpořit konzumaci čepovaného piva a zároveň připomenout unikum tradiční české hospody,“ říká předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal.
Desítky pivovarů a minipivovarů nabídnou ochutnávky pivních speciálů, pivní menu, setkání se sládky nebo prohlídky pivovarů. Informace a seznam podniků zapojených do Dnů českého piva 2016, včetně speciálních nabídek (průběžně aktualizovaných) se dozvíte na webu: www.dnyceskehopiva.cz.

chef menu podzim2016
Foto: archiv Bageterie Boulevard

Fastfoodový řetězec Bageterie Boulevard spustil nové podzimní CHEF MENU „z kuchyně“ známého českého šéfkuchaře a porotce kuchařské show Miroslava Kaliny. Podzimní sezónní suroviny se nesou v duchu alsaské kuchyně. Houby, dýně, červená řepa, zelí i ořechy.
Alsaská kuchyně je české kuchyni podobná – vydatná a s výraznými chutěmi. Taková je i bageta Koleno Munster s uzeným vepřovým kolenem, zelným salátem a pro Alsasko typickým aromatickým Munster sýrem. Podzimní „duo nabídku“ baget doplňuje Kuře Champignon s houbami a pikantním chilli. Bageta s masem z kuřecích stehen na chilli, s nakládanými lesními hříbky, cibulkou, salátem z baby špenátu a přelitá parmazánovým bešamelem nejenom zasytí, ale díky chilli i prohřeje organismus zevnitř.
To vše samozřejmě dle zásad zdravého stravování. Součástí je řada FIT CALORIES, na kteřou opět dohlížela výživová poradkyně Bageterie Boulevard Iva Veselá. K menu je nabízen speciální nealkoholický nápoj – pravý francouzský cider.

Začtěte se

nova-biokucharka-hanky-zemanoveBiokuchařka Hanky Zemanové z roku 2005 sklidila s prodejem přes 33 000 výtisků velký úspěch a stala se Nejlepší kuchařskou knihou roku 2006. Autorka se rozhodla Biokuchařku kompletně přepracovat. Výsledkem je kniha Nová biokuchařka Hanky Zemanové, která obsahuje nejen aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech i ekologickém zemědělství, odkud načerpáte inspiraci pro svůj každodenní život, ale také 80 nových receptů. Autorka také prozradí, kam se ve výživě za posledních deset let sama posunula a co doma ráda vaří. Představí zajímavé ekofarmáře a významné ekologické projekty. S pomocí řady odborníků objektivně rozebírá nové trendy ve výživě (např. raw, bezlepková strava, superfoods apod.). Poradí, jak v těchto směrech vyznat a jak si udělat vlastní názor.

lod-v-bretani-marta-davouzePodmanivé a dlouho očekávané vyprávění úspěšné autorky Marty Davouze Loď v Bretani volně navazuje na bestseller Dům v Bretani.
Čtenáře čekají nové příhody z bretaňského domova, ze cest do Česka a z dovolených po Evropě. Jako obvykle jsou autorčiny historky zábavné, mísí se v nich laskavý humor se sarkastickými postřehy, přičemž nešetří nikoho, ani sebe. Jedna kapitolu je dokonce ve formě fiktivního interview pro tisk.
Dozvíte se tak odpovědi na nejčastější dotazy, na které se čtenáři ptají.
Text ale obsahuje i hlubší reflexe o lidském bytí.

Výletujeme

Ve středu 28. září pořádá Státní okresní archiv Uherské Hradiště výstavu Očima mnichů. Zavítat na ni můžete do historických sklepů františkánského kláštera (vstup z Velehradské třídy). Program se uskuteční od 13:00 do 17:30. Ve stejný čas bude možné si výstavu prohlédnout i ve dnech 29. září – 1. října.

V pátek 30. září pořádá zlínská univerzita tradiční Noc vědců. Letošním tématem je bezpečnost v různých souvislostech a úhlech pohledu. Návštěvníky čekají pokusy, přednášky, soutěže, foto a video koutky, policejní psi, dráha zručnosti a ještě mnohem víc. Začátek je v 16:00 v Laboratorním centru Fakulty technologické, kompletní program je na http://nocvedcu.utb.cz/.

V pátek se také koná v Knihovně Kroměřížska v Kroměříži přednáška Baťův kanál aneb Jižní Moravou na lodi. O projektu využití vodní cesty bude od 16:30 hovořit architekt Ivo Ondračka. Vstup je zdarma.

V sobotu 1. října můžete přijít do pražského Toulcova dvora oslavit Světový den zvířat. Svátek má podpořit a upozornit na ochranu zvířat. Konat se bude ve středisku ekologické výchovy. V rámci akce si můžete dokonce adoptovat pejska.
Mezinárodní svátek je stanoven na 4. října, kdy zemřel františkánský mnich Sv. František z Assisi, který pečoval o opuštěná, nemocná a týraná zvířata. Měl by vést k zamyšlení, zda si zvíře pořídit a jestli mu můžeme věnovat dostatek času a péče.
Od 11 hod. začne nabitý program: povídání o pejscích z útulku, slavnostní vernisáž dětské prodejní výtvarné soutěže „Pomáháme zvířatům“ (výtěžek bude použit na péči o zvířata místní farmy). Prohlídka farmy, ukázky prací záchranných stanic pro zvířata, vystoupení na koních, divadelní pohádka „Zvířátka a loupežníci“ či koncert Mateřská.com patří mezi pestrý program.
V neposlední řadě si budou moci hodní zájemci odnést domů chlupatého psího mazlíčka. Součásti akce bude totiž i adopční představení psů,“ říká Lenka Skoupá, která Den zvířat na Toulcově dvoře koordinuje.

Letošní úrodu jablek oslaví 1. října zámek Krásný Dvůr. Přinese vše, co se jablek týká, ale také koncerty, divadlo, sokolníky, kejklíře a řadu dalších atrakcí.

Muzeum hlavního města Prahy letos slaví 135 let od svého založení. Při této příležitosti se hlavní budova Muzea otevře 2. října 2016 pro veřejnost zdarma a na návštěvníky bude od 9 do 18 hod. čekat bohatý program. Budou si moci prohlédnout stálé expozice a výstavy Pražské biografy / Pomíjivé kouzlo potemnělých sálů a Břevnov – ve stínu kláštera, Hradčanům na dohled.
Děti s rodiči si projdou etapovou hru (pět samostatných hádanek) stálými expozicemi muzea. Za správné splnění všech úkolů bude na děti čekat odměna.
V 15 hodin se bude konat divadelní představení Pošťácká pohádka pro děti od 5 let.
Za dobrého počasí bude před budovou muzea probíhat street art, kdy si každý bude moci vyzkoušet práci se sprejem. Tady se také bude skládat puzzle Mánesovy desky z pražského orloje.
Ve 14 hodin provede návštěvníky hlavní budovou Pavla Státníková, hlavní kurátorka muzea, která je nechá nahlédnout do míst, kam se běžně nedostanou. Další komentované prohlídky budovy budou vedeny lektorským oddělením v 11 a 16 hodin.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: