Máte cukrovku? Pak vás možná zaujme kuchařka maďarské autorky Krisztiny Vrábel.

I samotné autorce diagnostikovali inzulinovou rezistenci a byla tak donucena přehodnotit své stravování. Tato kuchařka se nevzdala, a vytvořila recepty, kdy se dodržuje příjem předepsaných 160 g sacharidů denně tak, aby jídelníček byl pestrý a obsahoval chutná jídla. Knihu 160 gramů sacharidů vydalo nakladatelství Noxi a my ji nyní nabízíme v soutěži. Chutné, originální a zábavné recepty jsou určené pro všechny, kteří mají rádi dobré jídlo.

Soutěžit o jeden ze tří výtisků můžete do 22. ledna 2016.

Ceny do soutěže věnovalo nakladatelství NOXI.

Anotace:
160 gramů sacharidů

Jezme chutně bez výčitek

Cukrovka, inzulinová rezistence či dieta značně omezují stravovací možnosti lidí.

Krisztina Vrábel se rozhodla to změnit, protože jí samotné diagnostikovali inzulinovou rezistenci.

Ve své kuchařce uvádí možnosti jak dodržovat příjem předepsaných 160 g sacharidů denně tak, aby váš jídelníček byl pestrý a obsahoval chutná jídla.

Nakladatel: Noxi, ISBN 978-80-8111-324-6, EAN 9788081113246, 168 str., formát 217×217, 279 Kč

Ukázka z knihy:

Rychle a pomalu vstřebatelné sacharidy

Je třeba věnovat pozornost tomu, abychom konzumovali potraviny obsahující sacharidy, které se v trávicím systému vstřebávají pomalu, a tudíž zvyšují hladinu cukru v krvi stejnoměrně. Je důležité vědět, že místo rychle vstřebatelných sacharidů lze konzumovat pomalu vstřebatelné, ale obráceně ne!

K snídani jezme jen pomalu vstřebatelné sacharidy, k obědu a večeři kombinujme rychle a pomalu vstřebatelné (k večeři může být maximálně 10 g rychle vstřebatelných). Ke svačinám můžeme konzumovat rychle vstřebatelné sacharidy.

To je důležité, neboť citlivost organismu na inzulin se během dne mění. Ráno a večer je špatná, proto v té době musíme svému tělu odlehčit a smíme jíst jen pomalu vstřebatelné sacharidy. Tím zabráníme rychlému a prudkému zvyšování cukru, resp. inzulinu v krvi. V ostatních denních dobách je citlivost inzulinových receptorů lepší a tudíž můžeme konzumovat i rychle vstřebatelné sacharidy.

K pomalu vstřebatelným sacharidům patří následující: chléb a pečivo z celozrnné nebo grahamové mouky, wasa, macesy, křehký chléb, zelenina (rajče, paprika, ředkvička, okurka, kedlubna, mrkev, brokolice, růžičková kapusta, cuketa, zelí, zelené fazolky, houby, červená řepa, salát, šťovík, špenát, dýně, lilek, cibule, chřest, celer, petrželová nať), hnědá rýže, divoká rýže, rýže basmati, semolinové těstoviny, kuskus, bulgur, pohanka, špaldové otruby.

Rychle vstřebatelné sacharidy obsahují následující potraviny: cukr, hnědý cukr, med, ovocné džusy, veškeré ovoce, sušené ovoce, marmelády, sladké limonády, chléb a pečivo z bílé mouky, mléko, kefír, jogurt. Jelikož maso neobsahuje sacharidy, mnozí se domnívají, že lze jíst maso s masem, ale to je velký omyl; je třeba dbát na to, abychom konzumovali patřičné množství vlákniny. Správný poměr je 50 procent sacharidů, 30 procent tuků a 20 procent bílkovin.

Snídaňový recept:

Volské oko Caprese

Obsah sacharidů v jedné porci: 3,7 g + chléb
Kalorie:
284,9 kcal
Doba přípravy:
10 minut
+
15 minut pečení

Na 2 porce:

100 g koktailových rajčat
100 g mozzarelly
4-5 velkých lístků bazalky
sůl, pepř
4 vejce

Koktailová rajčata rozkrájíme na půlky, mozzarellu nakrájíme na malé kostičky. Vložíme do dvou malých ohnivzdorných misek. Bazalku nakrájíme na proužky a nasypeme do misek. Rajčata a sýr osolíme a opepříme a do každé misky opatrně rozklepneme 2 vejce. Lehce osolíme a pečeme při 180°C 15 minut, podáváme se 2 tenkými plátky celozrnného chleba.

Soutěžní formulář.

Odesláním formuláře soutěže souhlasíte s pravidly.

Nezapomeňte sledovat náš Facebook a nenechte si ujít žádnou soutěž nebo zajímavý článek a podělte se o ně s přáteli.

Soutěž již skončila.

Správná odpověď: Volské oko Caprese

Výherci: Anna Lackova, Hana Homonajová, Aneta Hlavicová

Share Button

Čtěte také: