FVM_Woman Hat NY Public Library_ŞVivian Maier_Maloof Collection_online
Vivian Maier: Žena před Veřejnou knihovnou v NY

O jedné z nevýraznějších osobností fotografie 20. století by se svět vůbec nemusel dozvědět, kdyby nebyly objeveny v zaprášených krabicích desetitisíce úžasných fotografií. Jejich autorka, tehdy naprosto neznámá žena, Vivian Maier, v sobě objevila vášeň pro neobyčejné momenty zachycující New York a Chicago.

„Pouliční fotografie chicagské chůvy Vivian Maierové byly objeveny, když devětadvacetiletý milovník historie John Maloof narazil na jedné aukci na obrovskou sbírku fotografických negativů. Když si založil blog, aby Vivianiny vynikající fotografie mohl sdílet se světem, ohlasy byly přímo neuvěřitelné. Všichni – včetně New York Times – o fotografiích okamžitě začali psát.”
Devon Caulfield pro časopis Lomography, 25. března 2011

„Příběhy o tom, že zázraky se dějí, že outsider bez přátel může být ve skutečnosti vnímavý genius, kterému se dostane slávy a uznání až po smrti, většinou zavání kýčem. Jenomže ona se jednou za mnoho let podobná neuvěřitelná věc opravdu stane. Když víme, že je to všechno pravda, zápletka má najednou úplně jinou hloubku a grády, a my se můžeme nechat upřímně fascinovat a dojmout. Přesně takový je osud Vivian Maier. Podivínská, uzavřená a odtažitá žena disponovala takovým nadáním a empatií, že její fotografie dobývají nejprestižnější světové galerie jednu po druhé. Záhadná osobnost fotografky a mimořádná síla a lidskost jejího díla činí z Hledání Vivian Maier strhující zážitek, který si není možné nechat pro sebe. Proto musíme tento film uvést do kin a proto jsme si jisti, že diváci se budou cítit podobně a vzájemně si o něm řeknou.”
Jan Noháč, Aerofilms

FVM_Man Being Dragged by Cops Night_ŞVivian Maier_Maloof Collection_online
Vivian Maier: Muž vlečený policisty v noci

Příběh záhadné ženy nás zavádí do ulic New Yorku a Chicaga, kde Vivian Maier od roku 1950 až do své smrti v roce 2009 nafotila více než 100 000 dechberoucích fotografií. Žádnou z nich ale nikomu neukázala. Snímky byly objeveny shodou náhod až poté, co strávily několik desetiletí v zaprášených krabicích. Díky umělecké hodnotě nečekaně objeveného díla začala být Vivian Maier brzy považována za jednu z nejvýraznějších osobností fotografie 20. století. Přesnost, se kterou zachycovala spontaneitu pouličních výjevů, ji vynesla srovnání s Henri Cartier-Bressonem a dalšími. Její samotářský život ale zůstal obestřen tajemstvím. Kdo byla tato nenápadná chůva? Proč před ostatními tajila svou největší vášeň? Mozaika jejího fascinujícího života se postupně skládá z dříve nepublikovaných fotografií, filmů a rozhovorů s desítkami lidí, kteří si mysleli, že ji dobře znali.
Dokumentární film, USA 2013, 83 min.
Námět, režie: John Maloof, Charlie Siskel
Střih: Aaron Wickenden
Kamera: John Maloof
Hudba: J. Ralph
Vystupují: John Maloof, Mary Ellen Mark, Tim Roth, Phil Donahue
Světová premiéra: 9. září 2013 (Mezinárodní filmový festival v Torontu)

Společnost Aerofilms se rozhodla tento dokument u nás distribuovat odlišným způsobem. Do běžné kinodistribuce se totiž film dostane 4. prosince 2014, ale už od dnešního dne (20.11.2014) se na něj můžete podívat prostřednictvím VOYO. Od 4. prosince také bude ke zhlédnutí prostřednictvím Aerovodu nebo Alza media.

Zdroj, foto: aerofilms.cz

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: