V letech 2004 – 2011 měli diváci možnost díky seriálu Vincentův svět pravidelně navštěvovat se čtveřicí při sobě držících přátel Mekku filmového průmyslu – Hollywood, a sledovat, zdali se tam podaří prorazit jednomu z nich – začínajícímu herci jménem Vince Chase. Nyní máme možnost sledovat další osud Vinceho a jeho kamarádů na stříbrném plátně. Jak si povede filmová podoba seriálu?

Photo © Warner Bros.
Photo © Warner Bros.

18. července 2004 měl ve Spojených státech premiéru seriál z produkce HBO česky nazvaný Vincentův svět (v originále Entourage, tedy něco jako „Doprovod“). Odehrával se v zákulisí současného Hollywoodu a jeho hlavním hrdinou byl mladý herec Vince Chase, který do centra filmového průmyslu přijel s manažerem, nevlastním bratrem a kamarádem z newyorského Queensu. Záhy zjistil, že ve městě, které se jen hemží celebritami, není opravdu jednoduché uspět nebo najít lásku. Přesto se mu všichni snažili pomoci na jeho cestě za slávou.

Seriál si vedl zdařile. Nakonec bylo natočeno osm sérií (s různým počtem epizod). Poslední díl s příznačným názvem „The End“ byl odvysílán 11. září 2011. V České republice seriál stále vysílá stanice HBO Comedy, v současnosti např. běží epizody z první i druhé série.

Vincentův svět se dnes může na serveru IMDb pyšnit hodnocením 8,6 z 10, o moc hůře si nevede ani na naší Česko-slovenské filmové databázi (ČSFD), kde se hodnocení usadilo zatím na 76 %.

Zhruba po čtrnácti letech od úplně první epizody a po třech letech od konce seriálu se rozhodl jeden z tehdejších tvůrců, Doug Ellin, že převede současnou partičku čtyř přátel na filmové plátno. Ujal se také režie a ke spolupráci na filmu se stejným názvem jako seriál samozřejmě přizval všechny tehdejší herecké představitele hlavních postav. Producentem filmu se stal známý herec Mark Wahlberg, který v něm zužitkoval mnohé ze svých osobních zážitků. Ve filmu si také střihl malou roli.

Začátek příběhu zastihuje Vinceho (Adrian Grenier) poblíž Ibizy na palubě superluxusní jachty, kde se ve společnosti mnoha spoře oděných dívek snaží zapomenout na krach svého hodně krátkého manželství. Na oslavu za ním připlouvají v mnohem „skromnějším“ motorovém člunu i jeho kamarádi Johnny (Kevin Dillon), Turtle (Jerry Ferrara) a Eric, zvaný zkrátka „E“ (Kevin Connolly).

Photo © Warner Bros.
Photo © Warner Bros.

V Los Angeles má Vince se svými kamarády právě roztočený nejdražší megafilm všech dob – fantasy příběh Hyde (podle Jekylla a Hydea), na motivy komiksové předlohy, který režíruje a ve kterém také hraje hlavní postavu. Už překročil rozpočet, ale potřeboval by další finance. Ty se snaží sehnat Vinceho agent Ari Gold (Jeremy Piven). Všichni investoři by však rádi viděli první kopii filmu, do čehož se Vincemu moc nechce. Ari se nakonec proti své vůli musí vypravit do nenáviděného Texasu a žebrat o peníze u tamějšího miliardáře Larsena McCredleho (Billy Bob Thornton). Ten sice po předváděcím promítání netouží, ale pošle s Arim zpět do L. A. svého syna Travise (Haley Joel Osment – v jeho vzezření á la „zarostlý Forrest Gump“ bychom už opravdu marně hledali toho klučíka ze Šestého smyslu). Ten ovšem chystá ve filmu velké škrty, které se dotknou Vinceho ctižádostivého bratra Johnnyho a nakonec i samotného představitele hlavní role.

Nesledoval jsem původní seriál, a tak nebudu srovnávat film s televizní předlohou. Za sebe mohu říci, že filmová podoba Vincentova světa je především nepřetržitým sledem vtipných a sarkastických narážek určených znalcům filmu a všem těm, kteří se o lesk Hollywoodu zajímají, kteří sledují pravidelně všechna ta předávání cen a všechnu slávu kolem toho. Platí tu, že čím více filmů jste viděli, tím více si film užijete a tím více budete potěšeni, když známé herce uvidíte v epizodních roličkách, kde hrají sami sebe (Liam Neeson, Martin Landau, ale také třeba Ed O‘Neill či David Faustino ze Ženatý… se závazky). Nejvíce si to užívá herečka Emily Ratajkowski, která hraje Emily Ratajkowski a má ve filmu celkem velký part (ano, je to ta milenka hlavní mužské postavy z filmu Zmizelá). Ale ve filmu se nemihnou jen herci, představí se tu třeba letmo i některé hvězdy amerického fotbalu (Russell Wilson, Tom Brady).

Zmíněná přehlídka tváří, které si umí udělat legraci samy ze sebe, je příjemným kořením filmu. Snímku, který je skutečně zábavný. Ne, že byste se neustále popadali smíchy za břicho, ale celou dobu se usmíváte tu jemnějším, tu přímočařejším satirickým vtípkům, dojde ale i na to zasmání se nahlas. Někdy stačí, že je něco jemně naznačeno, jindy si zase tvůrci servítky neberou.

Samozřejmě, že film z Hollywoodského prostředí musí být zabalen do patřičně lesklého celofánu. Oko mužské části publika určitě spočine na desítkách dokonale vymodelovaných krásek. Dámy si zase užijí pronikavých očí hlavního představitele Vinceho, který (mě osobně) sice nijak herecky neoslnil, ale do vždy slunného L. A. perfektně zapadne. Stejně jako by byl ozdobou jakékoliv jihoamerické telenovely. Nám všem se určitě bude dobře koukat na přepychové interiéry a exteriéry plážových domů, vybavení honosných kanceláří a v neposlední řadě i na obří jachtu nebo superrychlá a superdrahá luxusní auta. Vůbec tzv. „product placement“ hraje v seriálu svou roli a tvůrci se to ani nesnaží zakrývat. Všichni používají onen oblíbený smartphone a mě osobně trvalou hezkou chvilku, než jsem přestal mít cukání vytáhnout telefon z kapsy pokaždé, když nějaké postavě na plátně zazvoní mobil oním typickým tónem napodobujícím vyzvánění klasických telefonů.

Na případném úspěchu filmové podoby Vinceho osudů bude mít zásluhu řada hereckých výkonů, ať už jde o menší nebo větší role. Kromě zmíněného magnetu pro dámské publikum (Adrian Grenier) je to především Kevin Dillon v roli Johnnyho, který se postaral o spoustu výborných hlášek, a pak skvělý, nebál bych se použít přímo slovo „famózní“, Jeremy Piven. Ten si svou roli částečně šarmantního, ale především cholerického židovského agenta užívá každým řádkem scénáře. Ale najdeme tu další nezapomenutelné postavy – texaského filmového mecenáše v podání jako vždy perfektního Billyho Boba Thorntona, který naznačuje, jaké by to bylo, kdyby si Lorne Malvo odskočil z Farga do filmového průmyslu. Nebo Ariho krásnou a chápající ženu, lehce přitroublého asistenta nebo homosexuálního čínského obchodního partnera, který po Arim chce, aby ho na „svatbě“ místo otce vedl k oltáři…

Vincentův svět je pohádka, kde žijí samí krásní, zdraví, bohatí a dobře stavění lidé, bydlí v přepychových obrovských domech a jezdí v posledních modelech nejdražších aut. Naštěstí si ale tahle fantasy pro dospělé umí udělat legraci sama ze sebe, a to je sympatické.

Nicméně stále jde především o do posledního puntíku vyšperkovanou špičkovou atrakci se sympatickým soundtrackem. Tahle hvězda lunaparku nám umožní podívat se tam, kam se nikdy s největší pravděpodobností nepodíváme a rozhodně ani nedostaneme. Po skončení téhle svěží letní jízdy se nám nebude chtít vyjít ven na obyčejnou ulici a vrátit se do obyčejného bytu. Budeme na téměř dvě hodiny dokonale odpoutáni od všedních starostí, a to dnes rozhodně není málo.

vincentuv-svet-plakatEntourage
USA 2015

Česká premiéra:
18. 6. 2015
Režie: Doug Ellin
Hrají: Adrian Grenier, Jeremy Piven, Kevin Connolly, Kevin Dillon, Jerry Ferrara, Mark Wahlberg, Alice Eve, Constance Zimmer, Haley Joel Osment, Emmanuelle Chriqui, Billy Bob Thornton, Debi Mazar, Perrey Reeves, Ronda Rousey, Emily Ratajkowski, Raquel Alessi, Sabina Gadecki, Dru Mouser, Scott Caan, Alan Dale, Martin Landau, Liam Neeson a další.
Délka:
104 minut
Mluveno anglicky s českými titulky

Oficiální česká stránka filmu:
http://www.warnerbros.cz/
Oficiální stránka:
http://entouragemovie.com/#/

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: