Jestliže byl snímek Sázka na nejistotu příběhem outsiderů, kteří vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky, pak jsou Týpci a zbraně filmem, který z Amerického snipera dělá kluka s prakem.

typci-a-zbrane
Foto: Freeman Ent.

Dvacetiletý David Packouz (Miles Teller) pracuje na Floridě jako podomní masér. Jeho práce ho nijak netěší, navíc musí občas čelit homosexuálním nabídkám svých zákazníků. Na pohřbu kamaráda se potkává s přítelem z dětství, Efraimem Diveroli (Jonah Hill). David žije se snoubenkou Iz (Ana de Armas) a čeká s ní dítě. Nevalnou finanční situaci nevylepší ani snaha nabízet kvalitní ložní prádlo klientům domova pro seniory. Efraima, který je evidentně „za vodou“, proto obdivuje. Když mu přítel, který pro americkou armádu obchoduje se zbraněmi, nabídne práci, příliš neváhá.

Brzy se stává součástí fiktivní firmy AEY. Celý systém je založen na tom, že i malým podnikatelům zákon umožňuje získat zakázky od armády. Zkrátka a dobře někde levně nakoupit zbraně a munici a se ziskem to prodat armádě. Davida brzy pohlcuje svět divokých večírků, rychlých aut a luxusního bydlení. Před svou snoubenkou, zarytou pacifistkou, ale musí vše tajit. Jednoho dne se však zhatí velká zakázka, kvůli které musí samotný „prezident“ i „viceprezident“ společnosti (Efraim a David) odletět do Jordánska. Odtud je vývoj situace zavede dokonce až do Iráku nebo Albánie. To už se tolik utajit nedá. Ještě horší je, že jim tam začíná jít o život…

Týpci a zbraně (v originále War Dogs) vychází ze skutečného příběhu dvou přátel, kteří se během války v Iráku rozhodli maximálně využít málo známou vládní iniciativu umožňující i malým firmám, aby se ucházely o zakázky americké armády. Oba tehdy dvacátníci začali po skromném začátku šplhat ve svém oboru stále výše a vydělávali čím dál větší peníze. Situace se změnila ve chvíli, kdy od Pentagonu získali zakázku za 300 miliónů dolarů na dodávku munice pro afghánskou armádu a policii, ve které však už nebylo vše tak čisté.

typci-a-zbrane-film
Foto: Freeman Ent.

Tvůrcům posloužil jako základ článek Guye Lawsona v časopisu Rolling Stone. Lawson poté vydal knihu Arms and the Dudes (což byl také původní název tohoto filmu), kde celý příběh dvou kamarádů popsal podrobněji. Látky se následně chopil režisér Todd Phillips, který proslul celkem úspěšnou Pařbou ve Vegas a o dost méně úspěšnými klony Pařba v Bangkoku a Pařba na třetí.

Jeho nejnovější snímek je natočen ve stylu filmů Wall Street, Sázka na nejistotu, Vlk z Wall Street nebo Konzultant, kde se mladý (a stále ještě idealistický) zelenáč, obvykle trpící nedostatkem peněz a sebevědomí, seznámí s mnohem protřelejším kamarádem nebo kolegou. Díky němu se dostane do velkého světa byznysu a peněz. Začne si kupovat drahé vozy a drahé holky. Za čas opouští manželku nebo snoubenku, zatímco své zásady opustil už dávno.

Samozřejmě je nutné, aby byl celý příběh vyprávěn v první osobě a hlavně v patřičně sarkastickém tónu, kterým nám divákům v kině říká, jací jsme blbečkové, že chodíme za ty almužny do práce. Ve  druhé polovině se pak většinou něco pokazí. Jenže když už si škodolibě mneme ruce, že všechny ty Jaguáry a Ferrari nejsou všechno, a že naše nákupy v Bille jsou přeci jen jistější, hlavní hrdina nebo alespoň jeho mentor se v závěru ze všeho oklepou a kysele se nám vysmějí do obličeje. Tak nějak v podstatě fungovala třeba zmíněná Sázka na nejistotu a podobně to funguje i v Týpcích a zbraních. A zatímco prvně zmíněné tituly se vysmívají důvěřivcům, kteří vkládají své peníze do často pochybných rukou, tady se příběh vyprávěný ústřední dvojicí v podstatě vysmívá americkému patriotismu a kultu americké armády jako takové. Jak říká v úvodu David Packouz, zatímco většina lidí vidí ve válce utrpení nebo hrdinství, on v ní vidí především peníze.

Nezanedbatelnou úlohu rozhodně hraje prostředí, ve kterém si film zmíněného ražení odehrává. Musí být patřičně exkluzivní, takže se štáb často stěhuje do New Yorku nebo Miami, jako v tomto případě. Všechny zdejší scény jsou nasnímané v sytých barvách, zdůrazňujících úžasně modrou hladinu oceánu a luxusních bazénů vedle honosných sídel. V kontrastu s tím jsou scény z Albánie nasnímány v chladně modré a šedé barvě, která musí neustále zdůrazňovat zimu, pustotu a chudobu (natáčelo se ovšem v Rumunsku). Inu, opět americká představa Evropy končící někde za Paříží…

Své místo tu má soundtrack nabitý řadou rockových hitů, jejichž slova pravděpodobně vtipně glosují probíhající děj na plátně. Najdeme tu ale i klasické (Carmen) nebo popové skladby, včetně mnohokrát už použité Cohenovy Everybody Knows (Každý ví) během závěrečných titulků.

Všechny tyhle filmy by ovšem nefungovaly bez dobře napsaných hrdinů, s patřičným uličnickým šarmem, kterým můžeme alespoň na chvíli fandit. Ani Týpci a zbraně nejsou výjimkou. V tomto směru jistě odvedl slušný výkon Jonah Hill (Moneyball, Vlk z Wall Street, 22 Jump Street), který kvůli své roli musel značně přibrat na váze. Svůj part si evidentně užívá, včetně ďábelského smíchu. Je to ale právě on, kdo trousí hlášky a plive do tváře všem, kteří věří v nějakou válku za svobodu. Navíc je to správně nejednoznačná postava – divák až do poslední chvíle neví, jestli je opravdový Davidův kamarád nebo jen protřelý parchant jdoucí především za svým cílem. Naproti tomu jeho herecký kolega Miles Teller (Našrot, Divergence, Fantastická čtyřka) v roli Davida zastupuje onoho (zpočátku) prosťáčka a spokojil se pouze s jednoduchou škálou udivených výrazů. Z dalších rolí bych zmínil především Bradleyho Coopera, který si zahrál mimo jiné titulní roli v úvodu zmíněném snímku Americký sniper a objevil se i v sérii „Pařeb“.

Ve zmíněných typech filmů často hrají ženy a dívky jen vedlejší party a nezřídka kdy jsou odsouzeny pouze do role chápajících partnerek, nymfomanských kolegyň nebo luxusních prostitutek. Ani mladá kubánská herečka Ana de Armas si v tomto snímku nevydobyla nějakou výraznější roli, přesto však asi nebudu sám, kdo si během filmu řekne, že by se klidně znova – už jen při pohledu do jejích krásně hnědých duhovek – zamiloval. Případně si někde sehnal rok starý thriller Nebezpečné pokušení, kde spolu s další sexy dračicí zatápí Keavu Reevesovi.

Jak vidno, ještě nějakou dobu budeme hltat filmy, které zatím zřejmě stále úspěšně shazují řadu amerických klišé. Díky Vlkovi z Wall Streetu nebo Sázce na nejistotu už víme, že peníze klientů jsou až na posledním místě. Týpci a zbraně nám zase naznačují, že válka na Blízkém východě není vedena za svobodu a mír na celém světě, ale je to obyčejný a velmi výnosný byznys. Pokud je tohle všechno zabaleno do zábavné a atraktivní formy s drobným ponaučením, jako tento snímek, proč ne.

USA 2016
Česká premiéra: 18. 8. 2016
Režie: Todd Phillips
Hrají: Miles Teller, Jonah Hill, Ana de Armas, Bradley Cooper, Shaun Toub, JB Blanc, Ashley Spillers, Brenda Koo, Roman Mitichyan, Max Daniels, Lucas Di Medio, Jeremy Tardy, Barry Livingston a další.

Délka: 114 minut
Mluveno anglicky (české titulky)

Oficiální česká stránka filmu: http://www.freeman-ent.cz/klient-84/kino-78/stranka-1669/film-95499
Oficiální stránka:
http://www.wardogsthemovie.com/

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: