Vynikající fotograf Jiří Všetečka, známý především jako Pražský chodec, se v posledních letech svého života rozhodl bilancovat a své fotografie tematicky seskupil do triptychu knih. Poslední z nich, Pražský chodec ve světě, vyšla v uplynulých dnech.

Chodec ve světěJiří Všetečka se učil fotografovat od slavného Josefa Sudka. Nejvíce mu však dala vlastní píle a díky neotřelému pohledu na svět si ve fotografickém umění vydobyl neotřesitelnou pozici. Každou knihu své vzpomínkové trilogie věnoval určitému období své kariéry. Praha světlem tvořená z roku 2013 opěvovala krásy našeho hlavního města, jak ostatně napovídá název. Pražský chodec s objektivem, vydaný o dva roky později, mapoval Všetečkovu práci pro divadlo i film, ale také dokumentární fotografie významných historických událostí a prezidentů.

Nejnovější kniha Pražský chodec ve světě se věnuje fotografiím, které Všetečka „ulovil“ v nejrůznějších zemích všech kontinentů. Jako v předešlých titulech jsou fotografie doplněny o osobní zážitky či vzpomínky na okolnosti jejich vzniku. Všetečkovy fotografie mají svůj rukopis v sytých barvách, hloubce, ale především příběhu, jenž v nich toužíme nalézt. A velmi často se nám to také povede.

Výpravná publikace Pražský chodec ve světě je bohužel opravdu posledním počinem skvělého fotografa a sympatického muže, neboť Jiří Všetečka několik dní po vydání knihy odešel navždy. Jsme ale velmi rádi, že po sobě zanechal takové množství krásných snímků, které budou stálým odkazem jeho výtečné práce a bohatého života.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: