V pátek 13. května proběhne první ročník festivalu Praha Žije Hudbou, při kterém si budou moci návštěvníci užít pravou pouliční slavnost. Té se zúčastní přes 200 umělců a nabídne jména jako Klára Výtisková, Emma Smetana, Xavier Baumaxa, Thom Artway, Lenka Dusilová, Prago Union, Abraxas, Jiří Dědeček, Cirkus Problem, Jindra Polák z kapely Jelen nebo Laco Déczi.

Foto: archiv Praha Zije Hudbou
Foto: archiv Praha Zije Hudbou

Živé umění patří do městského života všech evropských i světových metropolí. V Praze však v souvislosti s nedávnou regulací veřejné produkce může kvalitní pouliční umění postupně vymizet.

„Umění v ulicích by nemělo být vnímáno jako něco nebezpečného, proti čemu se musí bojovat. Navzdory vyhlášce, která v březnu výrazně omezila veřejnou a hlavně hudební produkci, chceme ukázat, že kulturní zážitky na ulici mohou být pro obyvatele velmi příjemnou součástí každodenního života,“ slibuje za organizátory ředitel festivalu Jan Gregar.

Profesionální i amatérští hudebníci, tanečníci, divadelníci a performeři se do projektu zapojili s cílem dokázat, že umění do ulic patří a postavit se tak proti příliš tvrdé regulaci pouličního umění schválené v březnu. Na náměstí Jiřího z Poděbrad, Karlově náměstí, Jungmannově náměstí, Dejvické a Malostranské vyrostou menší pódia, kde bude probíhat to nejzajímavější z festivalového programu. Na jeden den se v ulicích po celé Praze objeví také desítky míst, tzv. busker pointů, kde se bude hrát a tančit.

Návštěvníci festivalu budou moci využít aplikaci s programem a lokacemi, kterou budete možno zdarma stáhnout přes Google Play a App Store. Generálním partnerem projektu je Tullamore D.E.W., která pouliční umění podporuje už více než dva roky.

Festival poskytne příležitost aktivním buskerům i začínajícím kapelám, souborům a umělcům vystoupit na festivalu společně s velkými jmény české umělecké scény a podpořit tak myšlenku buskingu. Stačí se zaregistrovat pomocí online formuláře. Organizátoři učiní výběr z přihlášených projektů a zařadí je do programu. „Těší nás, že tolika lidem není lhostejné omezení umění v ulicích Prahy a chtějí, aby život v našem městě byl pestřejší,“ říká dále Jan Gregar.

Festival Praha Žije Hudbou odstartuje již ve čtvrtek 12. května 2016 odpoledne, kdy se rozehrají pódia a v 19 hodin na Piazzettě Národního divadla se uskuteční oficiální zahájení festivalu v podobě performance souboru Run Operun. Po nabitém festivalovém dni v pátek 13. se program přesune do pražských klubů a barů, kde proběhne oficiální afterparty festivalu.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: