V nové knize Charlieho Lovetta První dojmy je hlavní hrdinkou Sophie Colligswoodová s čerstvým diplomem z Oxfordu a bez nápadu, co dál s životem. Potká zajímavého protivu z Ameriky, který kupodivu zná dílo Jane Austenové, ale ten zas odjede dál a svět se pořád točí. Díky strýčkově knihovně se ze Sophie stala odbornice na knihy a bibliofilka, takže je jen přirozené, že nakonec zakotví ve starém antikvariátu. A tam to teprve začne vypadat zajímavě (a ne jako vlažný románek bez pořádné zápletky.)

prvni-dojmy-charlie-lovettSophie má totiž urgentně a tajmo najít prastarý spisek jakéhosi faráře z 18. století, o němž nikdo nikdy neslyšel – a náhle o něj stojí hned dva zájemci. Jeden to zkouší po dobrém, druhý po zlém. Fakt divné. A protože Sophie má nastudované i Sherlocka Holmese se slečnou Marplovou, hodlá přijít téhle záhadě na kloub.

Začátek byl vpravdě kapku vlažný a zachraňovaly ho jen historické vsuvky s Jane Austenovou. Samotné Sophiino pátrání pak těžce bojovalo o prostor s tradiční romancí děvčete mezi dvěma muži (nepřítomný Američan versus šarmantní zájemce o starý spisek.) Díky všem těm načteným detektivkám mi pak přišla samotná zápletka naprosto a totálně předvídatelná, ale možná by ji dokázal odhadnout úplně kdokoli.

Takhle si knížku užijí především zarytí fanoušci Jane Austenové, protože nabízí milý a fiktivní nástin toho, jak mohla vzniknout její nejslavnější kniha Pýcha a předsudek (jehož základ se dá s trochu přivřenýma očima vypátrat i v Sophiině příběhu.)

Holt první Lovettův příběh nastavil laťku moc vysoko, také čtenář už ví, co může od další knihy očekávat. A popravdě ovdovělý introvet Peter v Dobrodružství atd. je o dost zajímavější postava než mladá bibliofilka, která toho ještě moc neprožila. K tomu přičtěte ještě mírné zklamání příznivce detektivek z toho, že odhalil padoucha hned a v závěru se nedočkal žádného překvapení, a vyjde vám, že První dojmy v mých očích kvalit předchozí knihy nedosáhly.

Přesto se určitě najde spousta čtenářek – milovnic Jane Austenové, které si rádi román přidají na poličku vedle podobných skoroaustenek: Já a pan Darcy, Austenland, Jak mi pan Darcy zlomil srdce…

Originál: First Impression: A Novel of Old Books, Unexpected Love and Jane Austen, 2014
Překlad: Věra Klásková
Vydal: Paseka, 2015
324 stran

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: