nezbytna-smrt-lewise-winteraNení snadný být gangster. A už vůbec ne v Glasgow. Musíte budit určitý dojem, rozhodovat, expandovat, zastrašovat a čas od času dát někoho zabít. Zabít někoho dobře a profesionálně taky není jen tak. Chce to dlouhou přípravu, zkušenosti, chladnou hlavu.
Když chce Jamieson někoho dát zabít, vždy na to má nějaký lidi. Teď přišla doba Caluma MacLeana, profíka, který si i přes svůj relativně nízký věk udělal slušné renomé. Cílem je druhořadý dealer (v knize zbytečně počeštěný na „dýlera“) Lewis Winter.

Známe vraha i oběť, tudíž tohle není detektivka, i když to tvrdí obálka. Tohle je čistokrevný kriminální román, kde hlavní napětí nepochází z honu na pachatele, ale z toho, jak si se situací poradí jednotlivé postavy a jak to zkrátka všechno dopadne.

Chvíli trvá, než si zvyknete na zvláštní autorův styl vyprávění – hodně oslovuje čtenáře, popisuje v přítomném čase a libuje si v krátkých větách.

„Začátek je snadný. Zjistíte, kde vaše oběť bydlí, a sledujete ji. Když toho člověka znáte, ušetříte si spoustu času.“

Působí to zvláštně a hlavně to vyvolává určitý odstup od postav, na druhou stranu: do koho se tu vlastně chcete vciťovat? Do nájemného vraha, nebo krále podstvětí? Vymahače dluhů, nebo snad zkorumpovaného poldy? Tady ani moc o sympatie nejde. Jde tu o to, jestli Caluma chytí a jestli se Jamieson udrží v čele své „organizace.“

Nezbytná smrt Lewise Wintera od Malcolma Mackaye je fascinující čtení. Proplétá se tu množství postav (ačkoli pro stále stejný tón vyprávění občas nepoznáte přechod od jedné ke druhé) a vy tak sledujete průběh operace z různých úhlů pohledu. Každý má pro své jednání dobré důvody, občas se i přistihnete, že je chápete – v pokřivené realitě podsvětí se každý pokouší především přežít, a to co nejdýl. Někomu to vyjde, někomu ne.

„Nacházíte ospravedlnění pro své skutky. Jakmile je najdete, držíte se jich. Nedokážete prostě pochopit, proč s vámi svět nesouhlasí.“

Sympaticky tenká kniha vás nezadržitelně vtahuje do svého světa, kde se každý ohlíží přes rameno. Snadno se vám pak (jako mně) může stát, že příběh přečtete na jeden zátah a budete chtít víc. Další dva díly Glasgowské trilogie už v angličtině vyšly: How a Gunman Says Goodbye a The Sudden Arrival of Violence…

Originál: The Necessary Death of Lewis Winter, 2013
Překlad: Ivan Němeček
Vydal: Panteon, 2015
234 stran

 

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: