Viktoriánská Anglie je zdrojem nepřeberné inspirace pro mnoho autorů. Mezi ně se nyní zařadila a Amanda Quick se svým titulem Dokud nás smrt nerozdělí.

Legenda v žánru romantické literatury s oblibou míchá lásku a napětí, a tak i tady je vyšetřování a strach důležitou součástí příběhu.

Slečna Calista Longleyová je nezávislá podnikatelka, řídící diskrétní seznamovací agenturu. Někdo jí však posílá děsivé dárky, jejichž pohřební symbolika naznačuje brzkou smrt. To by vyděsilo i slabší povahy, než je ta Calistina. Náhodou se seznámí s Trentem Hastingsem, autorem detektivních příběhů. Toho zaujme jak krásná dáma, tak i případ, skrývající se v pozadí. Pod záminkou výzkumu k nové knize tak začnou pátrat po odesílateli darů, a dostanou se na stopu sériovému vrahovi, který v Calistě našel svou další oběť…

Viktoriánské období je pro tento druh příběhů ideální – elegantní gentlemani s dobrými způsoby, úlisní padouchové a lovci věna, drožky v ulicích, všechno tajemně zahaluje věčná londýnská mlha. Nebezpeční na dámu nečíhá jen od vrahů, ale i od samotné společnosti, házející svými striktními pravidly nezávislým ženám klacky pod nohy.

Amanda Quick tentokrát dala stranou své oblíbené fantasy a paranormální motivy, jimiž obohacuje své knihy. Možná je tu na ně lehký odkaz v podobě tehdy oblíbených spiritistických seancí. Naštěstí ale hrdinka netrpí žádným mimosmyslovým vnímáním, které by jí komplikovalo situaci. Bohatě tentokrát stačí, že čelí úkladnému vrahovi (a svým sympatiím k jednomu konkrétnímu pánovi.)

Amanda ví, co mají její čtenářky rády, a s potěšením jim naservírovala zasmušilého muže s tragickou minulostí, a kurážnou starou pannu, zbavenou iluzí o romantické lásce. Je jasné, že ti dva skončí spolu, otázkou je jak. Když přitom budou čelit nebezpečí a pátrat po pravé identitě zabijáka, tím líp. Dokonce v tomto románu došlo k věci nečekané, totiž že detektivní pátrání získalo navrch nad romantickou linkou, takže závěrečné vyznání působí možná i trochu křečovitě. Hrdinové v knize totiž neměli až tolik prostoru pro rozvíjení vzájemného vztahu, jako pro popojíždění drožkou a sledování podezřelých.

Dohromady však vše dobře dopadne, jiná možnost ani neexistuje. Nečekaná totožnost vraha je pak třešinkou na dortu, stejně jako mrknutí pro všechny příznivce pohřební série detektivek Christine Trentové – ve viktoriánské rakvi se dá leccos ututlat…

Originál: Till Death Do Us Part, 2016
Překlad: Daniela Čermáková
Vydal: Baronet, 2016
324 stran

 

 

 

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: