pekac_buchet_katerina_petrusovaŠpatná nálada, dámy? Prostředek, který ji zaručeně odežene má název Pekáč buchet. Jedná se o již pátou knihu spisovatelky Kateřiny Petrusové, kterou právě vydalo nakladatelství Fragment.

Už obálka je velmi pozitivní, lákavá a mnoho slibující. Autorka je skvělá vypravěčka. Její text nepostrádá humor, ironii a přestože název by mohl svádět pouze ke dvojsmyslnosti, ve skutečnosti titul obsahuje i několik receptů. Přesně 18, stejně jako je kapitol, protože každý recept jednu uvozuje. Některé jsou dokonce i velmi zajímavé, přestože se nejedná vyloženě o kuchařku. Co ale dělají recepty v beletrii? Hlavní postava knihy totiž miluje jídlo a je expertkou na vaření v jednom ženském časopisu. Láska k jídlu z ní vyloženě vyzařuje, vlastně o sobě říká, že je gastrosexuálka. Jmenuje se Klára. Tahle Klára s nenávistí ke sportu, který musí provádět pouze proto, aby nedopadla jako její milované buchty, potkává sympaťáka Matouše Kopřivu. Mládenec má jedno mínus. Je totiž sportovec. A navíc i o nějaký ten rok mladší. Jako adrenalinový sportovec podle ročního období zdolává hory nebo zmrzlé vodopády. Náhoda ale chtěla, aby se dali dohromady. Ale mohou spolu takové dvě rozdílné povahy vůbec fungovat?

Klára ho provokuje tím, že mu říká příjmením, on jí naopak stále připomíná písničku Klára od skupiny Chinaski, kterou mladá žena vůbec nemá ráda.

Spousta legrace, romantiky, nějaké to vaření a sport. Drobná téměř 160stránková jednohubka, kterou možná zvládnete přečíst na posezení. Přestože je žánr jasný, nádherný styl nedovolí od příběhu odejít.

Jednu připomínku si přece jen neodpustím. Nedá se říci, že by mi vyloženě sedl závěrečný motiv knihy s dramatickou zápletkou. Až do té doby jsem se báječně bavila, pak ale nastal onen zvrat a na vše spadl balvan, který se sice autorka snažila odvalit, ale pro mě tak nějak zůstal na půli cesty. Ani tohle však příliš nemění na celkovém vyznění pozitivní a veselé knihy. Jako celek to byla opravdu bašta (abych se držela stylu knihy). Až mě opět potká splín, budu vědět kam sáhnout.

Vydal Fragment, vázaná, 160 stran, 199 Kč

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: