Dávno předtím, než se Astrid Lindgrenová stala milovanou autorkou dětských knih, vytvořila si pro vlastní potřebu skvost s velkou literární i historickou hodnotou. Její Válečné deníky vycházejí v nakladatelství Slovart.

Astrid Lindgrenová Válečné deníkyAstrid Lindgrenová byla na začátku 2. světové války vystudovanou sekretářkou a ženou v domácnosti. Nebylo dokonce ani jejím snem stát se literátkou a vyprávět ostatním příběhy. S počátkem světového konfliktu však cítila potřebu zaznamenávat si události a dění v Evropě, aby pochopila a ujasnila si, kam se válka bude ubírat.

Její Válečné deníky 1939 – 1945 jsou výjimečné tím, že mimo suchých zpravodajských zpráv zachycují také běžné každodenní svízele spojené s válečným stavem. I když se na území Švédska přímo nebojovalo, byla země samozřejmě zbytkem Evropy ovlivněna, nebyl dostatek jídla, hygienických potřeb ani dalších věcí. Lindgrenová se v zápiscích tedy zamýšlí nad běžnými i světovými starostmi.

Ruční zápisy prokládá vlepenými výstřižky z novin a později, když dostala místo v oddělení cenzury, i zajímavými místy z pročítaných dopisů. O své tehdejší práci nesměla s nikým mluvit, ani se dělit o obsahy zadržených listů, ale vsadila na to, že o nějaké domácí deníčky manželky a matky dvou dětí se nikdo nebude zajímat.

Tehdy se opravdu nezajímali, takže máme nyní jedinečnou možnost uvidět 2. světovou válku očima ženy, která do ní sice nezasáhla, ale ji i její okolí rozhodně ovlivnila. Kniha Válečné deníky 1939 – 1945, vycházející v nakladatelství Slovart, je poutavým svědectvím a zároveň krásným artefaktem pro milovníky Astrid Lindgrenové i válečné literatury. Přepisy deníkových zápisů jsou hojně doplněny skeny a fotografiemi stránek autorčiných deníků. Kniha je také protkána ilustračními fotografiemi z archivu rodiny. Doslov přidala její dcera Karin. Na závěr kniha obsahuje též první a poslední odmítavý dopis z nakladatelství, které nepřijalo autorčin rukopis. Myslím, že ono nakladatelství si později rvalo vlasy, když se nedlouho po vydání stala Pipi, Dlouhá punčocha hitem mezi dětskými čtenáři a Lindgrenová se dostala do čítanek.

Druhá světová válka byla gigantickým bojem celé Země a napsala tisíce příběhů. Je skvělé, že se i jeden takový můžeme poslechnout i z úst tak vynikající vypravěčky, jakou švédská spisovatelka byla.

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: