Životní příběh herečky Lídy Baarové uvedla do kin 7. ledna 2016 distribuční společnost Aerofilms. Dokument o ženě, která se v jisté době stýkala s nejmocnějšími muži Evropy, je ale také legálně k vidění na Aerovodu.

Dokumentaristka Helena Třeštíková se s Baarovou setkala na sklonku hereččina života v jejím zahraničním exilu a natočila otevřenou zpověď milované a později zatracované hvězdy. Upřímný portrét ženy prostupují unikátní materiály z evropských filmových archivů a ukázky slavných rolí Lídy Baarové. Příběh sebedestruktivní lovestory nápadně připomíná antickou tragédii a je spjat s evropskými dějinami. Pád do zapomnění a samoty byl zničující.

Krása jako dar i prokletí

Lídě Baarové ležel svět u nohou. Mladá atraktivní dívka se rychle stala největší československou filmovou hvězdou. Brzy si dokázala podmanit i nejobávanější muže své doby. Díky vztahu s ministrem říšské propagandy Josephem Goebbelsem se z ní ale stal národní nepřítel.

Na špatném místě ve špatnou chvíli

Lída Baarová s autorkou dokumentu Helenou Třeštíkovou
Lída Baarová s autorkou dokumentu Helenou Třeštíkovou

„Myslím, že ona byla jednou z prvních obětí chybné sebeinterpretace. Najednou totiž začala sama sebe vnímat jako nějakou nedotknutelnou bohyni. Navíc byla v té době strašně mladá a nezralá. A že tu slávu nezvládla? Nebyla smířená sama se sebou. Nebyla ani pokorná. Byla na špatném místě ve špatnou chvíli. Také se jí to, že se zapletla s chlapem, který dělal hrozné věci, mnohokrát vrátilo. Sama to vysvětlovala tak, že to byl mocný a okouzlující muž s velkým charismatem,“ říká režisérka Helena Třeštíková o Lídě Baarové.

„Za to natáčení se tam tak vystřídaly všechny nálady, co si lze představit. Od absolutní deprese po docela příjemný stav, kdy se paní Lída rozmluvila. Byla jsem poučena, že na Goebbelse se vůbec nemám ptát, že to nesnáší a že mě vyhodí. To mi řekli její přátelé. Zeptala jsem se jí až poslední den,“ doplňuje Třeštíková o natáčení dokumentu, které proběhlo v Baarové salzburském exilu v roce 1995.

94minutový dokument Zkáza krásou je možné vidět buď v kinech po celé republice nebo za 60 Kč v HD rozlišení na portálu Aerovod.

Zdroj: TZ Aerofilms

Líbilo se? Dejte o článku vědět ostatním: